Dubrovački Centar za djecu s poteškoćama: Bit će u Orašcu, tražit će se zemljište od RH

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović/ DD
Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju postat će realnost na dubrovačkom području.

Tako će se u ovaj petak održati i tematska sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije upravo na temu osnivanja ovog centra.

Sama tematska sjednica inicijativa je 15 oporbenih vijećnika na čelu s Mostovim Perom Jerkovićem. Centar bi trebao obavljati djelatnosti i školskog odgoja i obrazovanja djece i učenika s poremećajima iz autističnog spektra te ostalim poteškoćama u razvoju, djelatnost socijalne skrbi u okviru kojih bi se pružale i usluge smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka te usluge psihosocijalne podrške. Predlagatelji traže i usvajanje odluke o osnivanju šesteročlanog povjerenstva za pripremu osnivanja rehabilitacijskog centra u čijem bi sastavu bila po tri vijećnika iz redova vladajuće većine i oporbe, a čija bi zadaća bila priprema dokumentacije nužne za osnivanje centra.

Neovisno o ishodu same sjednice, očito ovaj Centar postaje realnost uz neki model koji će se tu odlučiti, budući da se Centar nalazio i u predizbornom programu gradonačelnika Mata Frankovića i župana Nikole Dobroslavića.

GRAD DUBROVNIK: DO JESENI PROJEKTNI ZADATAK

Pitali smo Grad Dubrovnik u kojoj je projekt trenutno fazi.

"Grad Dubrovnik je definirao potrebe izgradnje Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju za osobe s teškoćama u razvoju i program poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života. Određena je lokacija navedenog Centra, a koja će se nalaziti u Orašcu na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Hrvatske." - napisali su iz Grada Dubrovnika.

"Gradonačelnik Mato Franković je 15. srpnja. 2021. godine donio Zaključak o osnivanju radnog tijela čiji  je osnovni cilj definiranje projektnog zadatka za osnivanje gore navedenog centra. Članovi navedenog tima su Mirjana Beg (Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo ), Ivana Kralj (Upravni odjel za poslove gradonačelnika), Dženita Lazarević (udruga Poseban prijatelj), Luini Banovac, Luna Polić Barović (Dura."- napomenuli su.

"Postavljen je cilj da se do jeseni napravi projektni zadatak na osnovu kojeg bi se krenulo sa izradom idejnog rješenja centra. Nakon izrade idejnog rješenja Grad Dubrovnik će zatražiti dodjelu zemljišta od Republike Hrvatske te početi sa izradom projektne dokumentacije. 

Izgradnja, opremanje i rad spomenutog centra je sukladno usvojenim programima prihvatljiv za financiranje iz europskih fondova-prioritet 6 Jačanje zdravstvenog sustava, promicanje socijalnog uključivanja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja." - odgovor je koji smo dobili iz Grada Dubrovnika.

DOBROSLAVIĆ: UKLJUČILI SMO I UDRUGE

Oko projekta smo pitali i župana Dobroslavića.

- Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija rade na projektu Centra s poteškoćama u razvoju. To će biti projekt koji će voditi Grad Dubrovnik uz potporu Županije, ali će biti usmjeren na sve potrebe županije - rekao je župan Dobroslavić ususret tematskoj sjednici. 

- Tu smo uključili ministarstva, ali i udruge. Smatramo da je ovo dobar put, tako smo najavljivali i u izbornim programima i na tome ćemo raditi i inzistirati. Udruge podržavaju takav projekt i one su same uključene u tijela koja provode projekt i mislimo da je to ispravan put - najavio je Dobroslavić

IVONA GRBEŠIĆ: RODITELJIMA TREBA POMOĆ

Kontaktirali smo i Ivonu Grbešić, majku blizanaca kojima su dijagnosticirani poremećaji autističnog spektra, koja je upravo u javnosti često govorila o problemima s kojima se suočavaju djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Govori da prati događanja po ovom pitanju.

- Pratim cijelo vrijeme sve ovo što se događa u zadnje vrijeme  u našem gradu, a vezano je za djecu s poteškoćama, točnije s dijagnozom autizma. Vjerujem da će se zaista krenuti u realizaciju projekta kojega su naši političari najavili. Projekt je to koji sad stoji i koji se razrađuje i analizira, a imala sam priliku slušati o tome u jednoj radijskoj emisiji,  čini mi se da je baš ono što treba našoj djeci - rekla je Grbešić.

- Po svemu sudeći, projekt je zaista ogroman tako da je sigurno da se neće ostvariti kako se to kaže "sad pa sad", dakle sigurno je da će trebati dosta vremena da se to sve posloži  - napomenula je.

Naglasila je ono što tu smatra osnovnim problemom.

- U međuvremenu ja, kao i vi svi ostali, svakodnevno  slušamo vapaje roditelja koji su pred zidom i ne mogu dalje. U biti ne znaju što dalje sa svojom djecom nakon 21 godine. Tim roditeljima treba pomoć, njima treba pomoć sad! Danas su oni u toj situaciji, sutra to mogu biti ja i bilo tko drugi. I ponavljam,  bez obzira na sve što će se događati u budućnosti vezano za ovaj projekt, oni nemaju vremena čekati - naglasila je Ivona Grbešić.

Mišljenja je da se ne treba dijeliti po tom pitanju.

- Također, žao mi je vidjeti da dolazi do podjela, da se ljudi međusobno osuđuju, prigovaraju, poneki u ovim prilikama veličaju i sebe jer je nešto učinjeno, umanjuju druge jer nisu učinili što su zamislili - dodaje.

- U zadnje vrijeme se ne oglašavam toliko, nisam aktivna na društvenim mrežama oko tih pitanja, ali pratim sve živo i žao mi je što to vidim. Naime, ja sam uvijek za zajedništvo, da smo svi tu, da se borimo i da tražimo za našu djecu ono što bi trebali imati. Zato ću uvijek podržavati svakoga tko diže glas za svoje dijete, odnosno za sve one kojima je toliko stalo i do ovog projekta. Iskreno se nadam da će roditeljima djece koji su već izašli iz sustava stvarno netko pomoći i to pod hitno! - zaključila je Ivona Grbešić.

Popularni Članci