Dubrovačka biskupija obrazložila zašto je zatvorila svoja vrata politici i predsjedničkoj kampanji

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Petar Ipšić
Dubrovački biskup Mate Uzinić jedan je od rijetkih hrvatskih biskupa koji je odlučio kako se predstavljanje knjige Zdravka Tomca 'Crveni predsjednik' neće održati u prostorijama Biskupije, a nakladničkoj kući Tkanica je odgovoreno i zašto.

'Zbog nekih prethodnih neugodnih iskustava gdje se Katoličku Crkvu nedobronamjerno svrstavalo uz određene političke opcije, zauzet je stav da dvoranu Ivana Pavla II. nećemo ustupati nikome za događanja koja su povezana s aktualnom dnevnopolitičkom situacijom i osobama kojese bave politikom,' stoji u obrazloženju koje je ustupljeno Dubrovačkom dnevniku, a koje potpisuje Tihomir Oreč, direktor tvrtke Benfortuna koja za Biskupiju upravlja navedenom dvoranom.

Kako je nadalje obrazloženo, održavanje takvih događanja moglo bi poslužiti za izvođenje zaključaka da se Katolička Crkva svrstava uz određene političke opcije.

'U vremenu u kojem je predizborna kampanja za predsjednika RH neslužbeno već počela, a kako bi izbjegli nepotrebno dovođenje u naprijed opisane situacije, molimo Vas da pronađete neki drugi prostor u kojem bi predstavili knjigu koju ste izdali,' stoji u obrazloženju. Nakon ovog odbijanja, predstavljanje spomenute knjige održano je u hotelu Lero.

Ovo nije prvi put kako je Dubrovačka biskupija odlučila odbiti promociju određenih političkih opcija unutar svojih prostorija. Tako je prethodno odbila ustupiti svoje prostore za predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića 'Hrvatska u raljama djece komunizma'. Ostaje se nadati kako će potez Dubrovačke biskupije poslužiti kao primjer i drugim biskupijama u Hrvatskoj koje će, shodno njemu, zatvoriti svoja vrata političkoj kampanji.

Popularni Članci