Dubrovačka biskupija o skandalu na vjeronauku u Lapadskoj školi: Izražavamo žaljenje, ovo je izolirani slučaj!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački dnevnik poslao je upit Dubrovačkoj biskupiji oko skandala koji se dogodio u Lapadskoj školi na satu vjeronauka tijekom kojeg je časna sestra učenicima, među ostalim, kazala kako je joga prizivanje vraga i kako će im se dogoditi nešto loše, što je izazvalo veliki strah kod učenika, kako za sebe, tako i za roditelje koji idu na jogu. 

Iz Biskupije su se o cijeloj situaciji očitovali za naš portal, a očitovanje prenosimo u cijelosti. 

"Slijedom događaja koji su se zbili u OŠ Lapad na satu Katoličkog vjeronauka, a o kojima smo obavješteni 8. studenoga od strane ravnateljice OŠ Lapad, izražavamo iskreno žaljenje ako su se učenici osjetili uznemirenima na nastavi Katoličkog vjeronauka što svakako nije bio cilj i namjera vjeroučiteljice osobno te u svakom smislu nije poželjno da se takvi osjećaji povezuju ili potiču s povezivanjem nastave Katoličkog vjeronauka.

Katolički vjeronauk kao izborno-obvezatni predmet u školama upisuje se prema slobodnom izboru te ga dobrovoljno pohađaju učenici koji to odaberu, a nastava se odvija prema kurikulu Katoličkog vjeronauka odobrenog od strane nadležnog ministarstva.

S obzirom da Katolički vjeronauk ima konfesionalno obilježje i usmjerenje, kao predmet treba posredovati, promišljati i tumačiti kršćansku Objavu i nauk Katoličke Crkve te ga zbog toga poučavaju vjeroučitelji koji zadovoljavaju sve profesionalne kompetencije i ispunjavaju potrebne uvjete u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske.

Ističemo da je u skladu s kurikulom Katoličkog vjeronauka, predviđeno da se kroz razna godišta, kao i u dotičnom godištu, obrađuju teme vezane uz druge religije i to na način odgajanja za istinski ekumenizam i poštovanja prema pripadnicima drugih kršćanskih Crkva i zajednica te iskreni dijalog i suživot s pripadnicima različitih religija i svjetonazora, poštujući njihova uvjerenja, stavove i tradicije. Smatramo ozbiljnom zadaćom svakog vjeroučitelja da u tome nastoji kako u profesionalnom smislu, tako i u osobnom životu. 

U ovom izoliranom slučaju, izražavamo žaljenje te podržavamo nastojanje da se taj nesporazum što prije riješi na izgradnju odnosa povjerenja i poštovanja kako bi nastava Katoličkog vjeronauka mogla biti što kvalitetnija i plodonosnija za učenike i cijelu školu", kazali su nam iz Biskupije. 

SKANDAL U LAPADSKOJ ŠKOLI Časna sestra isprepadala učenike: Joga je prizivanje vraga, dogodit će vam se nešto loše

Popularni Članci