DSO i Mihaela Čuljak praizveli Koncert za cello i orkestar Đela Jusića

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem američkog dirigenta Marca Tarduea i dubrovačka čelistica Mihaela Čuljak sinoć su pred mnogobrojnom publikom Kneževa dvora po prvi put izveli Koncert za cello i orkestar Đela Jusića. Koncert je održan u sklopu manifestacije Jesenji glazbeni moskar.

Riječ je o zanimljivom djelu koje je maestro napisao upravo za vođu violončela Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Mihaelu Čuljak.

Nastupala je diljem Europe, Azije i SAD-a. Kao mlada učenica Umjetničke škole Luke Sorkočevića osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao dobitnica stipendije Grada Dubrovnika, niže uspjehe u Zagrebu, te maturira s najvišim ocjenama. Nakon mature, uz punu stipendiju započinje studij u Teksasu. Godine 2009. diplomira i 2011. magistrira summa cum laude na Sveučilištu Sjevernog Teksasa kao solo violončelistica u klasi prof. Elizabeth Morrow i prof. Nikole Ruževića. Uz navedene diplome, Mihaela se specijalizira i u “ranoj glazbi” u klasi prof. Lylea Nordstroma. Kao dobitnica titule "Dean's List" pozvana je na Boston Early Music Festival, Neuberg an der Murz, TCU Cellofest, ASTA Convention, Upbeat Japan, i mnoge druge festivale. Mihaela Čuljak doktorira summa cum laude na Sveučilištu u Michiganu 2014. godine među 1% najboljih studenata. Uz nagradu pune stipendije, Mihaela je i dobitnica titule asistenta. Kao asistentica na Sveučilištu u Michiganu predaje Gudačku metodiku, Metodiku nastave violončela te drži privatne satove iz violončela, a potom se vraća u svoj radni grad te radi već dvije godine kao vođa cella u DSO-u.

Uz Koncert za violončelo i orkestar Đela Jusića, orkestar je izveo i uvertiru Mozartove „Čarobne frule“ te suite br. 1 i br. 2 iz Greigovog djela „Peer Gynt“.

Popularni Članci