DOŠLI DIVLJI DA ISTJERAJU PITOME Vozač je beton izlio u prirodu, ima li kraja bahatluku hotelske kuće obitelji Zovko? (FOTO/VIDEO)

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Danas u popodnevnim satima građani su u nevjerici gledali nesvakidašnji prizor gdje kamion s obližnjeg gradilišta izbaciva ostatke betona u šumu. 

Obližnje gradilište je zapravo bivši depadans Hotela Neptun kojeg obitelj Zovko nadograđuje s još dva kata i to u miru pandemije korona virusa. Kasarne koje nazivaju Royal Dubrovnik resortom već će ove godine primati goste, pod uvjetom da pandemija popusti. 

Vozač miksera s betonom je opušteno prosipao sadržaj usred šume koja dijeli ulicu Iva Dulčića i Kardinala Stepinca  te je pritom autoru videa još izjavio kako ne vidi što je sporno u tome što on radi jer to može stati u šaku jedne ruke.

Ovaj primitivni incident nažalost nije izolirani slučaj. Naime, Dubrovački dnevnik je u više navrata pisao o nelegalnim radnjama iste grupacije. U veljači 2016. godine, kada su unatoč zabrani radili na gradilištu hotela Royal Blue, i to nakon što im je ministarstvo zabranilo nastavak radova. 

Ni to nije sve, građani su protekle godine ostali neugodno iznenađeni novim objektom u ulici Kardinala Stepinca u Lapadu. Na prekrasnoj lokaciji, s pogledom na Uvalu Lapad i Grebene preko noći je niknuo građevinski objekt. Iz hotelske grupacije Royal Resorts još u lipnju su Dubrovačkom dnevniku odgovorili kako se radi o objektu za reciklažni otpad na privatnom zemljištu, za koji nisu potrebne prethodne dozvole, jer nisu u pitanju građevinski radovi. No, laž je bila jedno, a istina nešto potpuno drugo. Bespravni objekt koji su sagradili preko noći, preko dana su morali maknuti i dovesti ga na zakonski moguće granice. Dva velika kontejnera koji su na toj krajnjoj parceli hotelske grupacije bili udaljeni od svih hotela kako ne bi zaudarali njihovim gostima morali su izmjestiti, a da nije bilo Dubrovačkog dnevnika, koji je o tome jedini izvještavao dubrovački auditorij, 'izjeo bi vuk magare'. Više o našem malom podvigu pročitajte OVDJE.  

Ovaj bahati čin i ekocid s početka članka svakako bi sutra trebao dobiti nastavak kada o tome obavijestimo nadležni inspektorat. Žalosno je kada veliki sustavi, kao što je imenovana hotelska grupacija, lovi u mutnom i iz godine u godinu ponižava stanovnike Dubrovnika, ali i Državu, čije zakone nerijetko krši. Žalosno je i da inspekcije uglavnom izlaze na teren po prijavi, ako uopće i izađu, a radovi da se obavljaju kada inspekcije ne rade, subotom, nedjeljom i blagdanima. I na kraju, umjesto da se ovakvi ekocidi i ini zlorabitelji zakona republike hrvatske sankcioniraju po službenoj dužnosti sustavnim nadzorom i inspekcijom na terenu, uglavnom su građani i mediji ti koji moraju raditi posao samih inspektora. 

Popularni Članci