UNATOČ ZABRANI Zatečeni radnici na gradilištu hotela Royal Blue (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijana Matulović
Odlukom građevinske inspekcije, svi radovi na hotelu Royal Blue na Babinom kuku su zaustavljeni. Ipak, gradilište nije napušteno, već je danas par radnika s kamionima bilo na gradilištu te iskrcavalo šut i kamenje.

Gradilište na 180 milijuna kuna vrijednom hotelu Royal Blue na Babinom kuku je odlukom građevinske inspekcije zatvoreno. Kako su izvijestili iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, inspekcija je 8. veljače obavila nadzor na navedenoj lokaciji i utvrdila da investitor izvodi radove bez potrebnih odobrenja za gradnju.  Inspektor je zatvorio gradilište, te je daljnji inspekcijski postupak u tijeku. Ipak, na gradilištu se nešto događa.

Investitor hotela je Importanne Resort koji je nakon medijskih napisa reagirao te potvrdio da zaista nemaju građevinsku dozvolu, ali također naveo da zapreka za njeno izdavanje ne postoji, te da su oni još prije pune dvije godine započeli s ishođenjem dozvola i suglasnosti, da su dobili dio dozvola i 15 suglasnosti. Iz Grada Dubrovnika tvrde drugačije.

'Zahtjev za izdavanje dozvole za gradnju hotela podnesen je 6. studenog 2015. godine, dakle prije tri mjeseca, a ne prije dvije godine kako se u priopćenju lažno navodi. Iz priložene dokumentacije i prostorno planske dokumentacije odmah je uočeno da investitor prije ovog zahtjeva nije ishodio građevinsku dozvolu za gradnju pristupne ceste, te da se prostorni zahvat planira unutar granica pomorskog dobra', poručuju iz Grada Dubrovnika.

Nakon što je prema odluci Vlade RH granica izmještena, Importane Resort je podnio zahtjev za gradnju pristupne ceste te je od Gradskog vijeća na sjednici održanoj 12. prosinca prošle godine dobio suglasnost za izgradnju planirane ceste i pripadajuće infrastrukture. Nakon što je izdata građevinska dozvola za pristupnu cestu, Valamar riviera d.o.o. se žali, ali nakon manje od mjesec dana odustaje od žalbe. Ali nakon svega, Grad Dubrovnik od investitora još uvijek nema prijavu početka građenja, jer prema posebnom članku GUP-a Grada Dubrovnika u postojećim zonama ugostiteljsko-turističke namjene intervencija mora biti odobrena od strane posebnog povjerenstva Grada Dubrovnika.  

Povjerenstvo je 28. Prosinca 2015. pregledalo predloženi projekt za izgradnju hotela i o istom se negativno izrazilo, a investitor se nakon mjesec dana zahvalio na potpori te zatražio ponovno sazivanje Povjerenstva uz nazočnost investitora. Sjednica Povjerenstva se tek očekuje, a iz Importanne Resorta poručuju da će postupati sukladno odluci inspekcije te će do valjanih odluka nadležnih tijela obustaviti sve radove. No problemi ni tu ne prestaju. U niti jednom dokumentu ne spominje se zatrpavanje šetnice Nika i Meda Pucića. Ta Dubrovčanima omiljena šetnica, zatrpana je na dva mjesta. Kraj Hotela More i na drugu stranu od Vile Elite do Babinog kuka. Kada će se ponovno otvoriti nije poznato.

Na probleme ove šetnice, koja je inače javna, upozoravao je i Igor Legaz još prije sedam godina kada se Hotel Neptun uknjižio na dio šetnice, nakon čega je prodan Importanne Resortu. Uvjeti za šetnicu nisu postavljeni još prije 11 godina kada je Importane Resortu u GUP-u Grada Dubrovnika omogućeno proširenje hotela i izgradnja.

Kako će se rasplesti ova situacija, tek ostaje za vidjeti. 

Popularni Članci