DOGAĐAJ KOJI NAS JE VRATIO U DJETINJSTVO Fotografija s kraja 90-ih pokazuje kako su Dubrovčani pozdravljali brodove lincunima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovnik nekad
Nakon više od 10 godina, danas je pored gradskih mira prošao brod AP Revelin koji je duž cijelog grada trubio Dubrovniku i njegovim sugrađanima. Podsjetimo, to se posljednji put dogodilo 2008. godine, a u pitanju je bio brod AP Zagreb. 

Kapetan broda Atlantske plovidbe koji je danas razveselio građane je Robi Stahor, a posada je pretežno dubrovačka. Oduševljeni Dubrovčani mahali su lincunima, među njima i časne sestre s Danača, a radi se o tradiciji koja seže dugo u povijest. 

Na Facebook stranici Dubrovnik nekad objavljena je fotografija gospara Giorgia Cavalierea koji lincunom maše brodu i posadi broda 'Sveti Vlaho' u plovidbi ispod gradskih mira 12. srpnja 1999. godine. U grupi Dubrovnik nekad ovu fotografiju je postavio Goran Žagar.

Osnivač i administrator stranice Ivo Batričević kaže kako je, kad bi prolazio brodom pored Grada, mahali ne samo domaći, nego i furesti. 

"Bilo je jako puno njih koji su mahali lincunima, šugamanima, palili i gasili svjetla u stanu jer taman je bilo svanulo," govorio događaju iz 1979. godine. 

Brodovi su se pozdravljali i u doma Dubrovačke Republike, a u današnje vrijeme je to nešto rjeđi slučaj. U prvom redu jer su brodovi Atlantske plovidbe uvelike promijenili rute, a ljeti i zato što se zbog ostalih brodica, kajaka i drugih plovila zbog sigurnosti veći brodovi ne približavaju Gradu. 

Popularni Članci