RAVNATELJ OB DUBROVNIK 'Djelatnici bolnice imaju mogućnost dodatno se educirati i ostvariti znanstveni napredak'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić govorio je o ulozi ove ustanove u znanstvenoj djelatnosti te suradnji sa sveučilištima.

- Liječnici uče cijeli život i oni zapravo dosta kasnije kao stručnjaci sazrijevaju, a medicina je poziv koji traži znatna ulaganja; vremenska i materijalna - kazao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić koji je u razgovoru za Dubrovački dnevnik pojasnio na koji način Opća bolnica pruža potencijal svojim djelatnicima za sveučilišnu podlogu.

Bolnica je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Splitu već nekoliko godina. Tako je prošle godine potpisan Sporazum o suradnji između Opće bolnice Dubrovnik i Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta, koji je dobar temelj za usavršavanje liječnika u znanstvenom i stručnom polju. Ravnatelj Bekić je istaknuo kako je splitski Medicinski fakultet jedan od najpriznatijih fakulteta koji je prema njegovom mišljenju prepoznatljiv po suvremenom izvođenju programa koji je sličan onima u zapadnoj Europi, a imaju i strane studente iz engleskog i njemačkog govornog područja budući da se nastava održava i na engleskom jeziku.

- Studenti tog fakulteta se rano približavaju kliničkim znanjima i radu na klinici. Primjerice kada je prije nekoliko godina donesena odluka u ukidanju staža, to jeste da studenti nakon fakulteta odmah idu na posao, splitski studenti nisu bili zakinuti. Zahvaljujući programu koji je na vrijeme prepoznao te zahtjeve oni su bili upoznati s poslom jer se na petoj i šestoj godini bave radom s pacijentima - kazao je ravnatelj Bekić.

Također OB Dubrovnik je od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja dobila rješenje ove godine u svibnju o potvrdi o ispunjavanju svih uvjeta za obavljanje znanstvene djelatnosti u ovoj ustanovi.

- To nam je jako bitno jer smo time unaprijedili kvalitetu ustanove kroz priznanje visoke razine stručnog i znanstvenog rada koji se odvija u OB Dubrovnik. Mlađi djelatnici koji su zainteresirani uvijek imaju mogućnost dodatno se educirati i ostvariti određen znanstveni napredak. Imaju sve uvjete pa u konačnici sve ovisi o njihovom privatnom interesu koliko će se angažirati - naglasio se ravnatelj dodavši kako je od početka suradnje s postdiplomskim studijem bolnica za svoje djelatnike platila određeni udio od 50 posto školarine što je između sedam i deset tisuća kuna.

Ravnatelj dubrovačke bolnice osvrnuo se i na svoju znanstvenu karijeru budući da je predavač na fakultetima u Splitu, Rijeci i Dubrovniku.

Naslovni je docent na Medicinskom fakultetu u Splitu i Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje već treću godinu drži predavanja iz predmeta Kirurgija. Osim Splita i Rijeke, Bekić je i izvanredni profesor na studiju Sestrinstva Sveučilišta u Dubrovniku koji funkcionira desetak godina. Voditeljica studija je mag.soc.geront. Sanja Zoranić.

Ravnatelj Bekić nastavnik je na predmetima Klinička propedeutika, Klinička medicina, Kirurgija, Traumatologija, Ortopedija, Anatomija te je voditelj izbornog predmeta Urgentna stanja u traumatologiji. Usprkos pandemiji koronavirusa, Bekić ističe kako su u Splitu i Rijeci održana predavanja kao i webinari koje inače redovito pohađa veliki broj studenata.

Popularni Članci