'

DANI ASTRONOMIJE Svjetski tjedan svemira i ove godine obilježen u Dubrovniku (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ZTK DNŽ
Od ponedjeljka do srijede u Dubrovniku su se održali Dani astronomije u sklopu Svjetskog tjedna svemira, a prigodni program vodio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

U sklopu programa održana su javna promatranja teleskopima na Porporeli na kojima je sudjelovalo oko 150 ljudi – u ponedjeljak 7. listopada u večernjim satima promatrali su se Mjesec i Saturn, a u utorak ujutro Sunce. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole odvijala se Mala škola astronomije 8. i 9. listopada u Centru za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik, gdje su polaznici učili o Sunčevom sustavu kroz bojanku. Osim toga, prvi dan su i oni teleskopom promatrali Sunce, a drugi dan trebali su promatrati Mjesec i Saturn, ali to nije bilo moguće zbog oblaka, pa su izrađivali model Sunčevog sustava. Održana je i radionica o Sunčevom sustavu 9. listopada gdje su učenici stekli znanje kroz bojanku „Sunce – moja zvijezda“ i promatrali Sunce teleskopima. Kroz jedan teleskop su gledali površinu Sunca i Sunčeve pjege, a kroz drugi teleskop su mogli vidjeti plamenove oko Sunca. 

U hodniku Centra za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik postavljena je i poučna izložba „Svemir i klimatske promjene“, koja ostaje u Centru do daljnjeg. 

Dane astronomije u Dubrovniku organizirale su Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom. 

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada, a ove godine je 25. godišnjica obilježavanja Tjedna otkako ga je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1999.g. Ovogodišnja tema „Svemir i klimatske promjene“ naglašava ključnu ulogu svemira u praćenju klime na Zemlji i ublažavanju klimatskih promjena te za cilj ima poticanje svjetskih obrazovnih i javnih inicijativa, prikazujući sastavnu ulogu svemira u razumijevanju našeg okoliša. 

Popularni Članci