BRZA I NEPOTOPIVA! Brodica hitne pomorske medicinske službe stigla u Gruž (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: čitatelj
Brza brodica hitne pomorske medicinske službe pružat će hitnu pomoć na otocima i priobalju, te sudjelovati u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama.

Izgradnja šest brzih brodica ukupno je iznosila 10,1 milijuna eura, a novac je osiguran iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Brodica je potpuno opremljena uređajima i opremom za hitnu pomoć, na njoj će biti medicinski tim i posada lučke kapetanije. 

“Isporukom prve brodice sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe, prijevoza specijaliziranim brodicama, koja je planirana do kraja 2023. godine u lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je početkom tjedna svečano preuzeo ključeve brodica.

Inače, riječ je o 15-metarskim brodicama, koje mogu razviti maksimalnu brzinu od 39,5 čvorova u roku pet minuta od paljenja pogonskih agregata. Brodograditelji tvrde da su brodice brze i nepotopive – kada se prevrnu, ponovno se usprave, a da u kabinu ne uđe ni kap mora. Zbog tehničkih i maritivnih sposobnosti koristit će se za spašavanje na moru, a moći će ploviti i po nevremenu.

“To osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata, povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto”, istaknuo je ministar zdravstva Beroš.

Prva od šest brodica stacionirana je u Dubrovniku.

Popularni Članci