BIO JE GLAVNA ATRAKCIJA Na prvoj dubrovačkoj Expo smotri pojavio se robotić koji može plesati, komunicirati, prepoznavati lica... (VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Dubrovnik je po prvi put u povijesti domaćin Expo smotre visokooorazovnih institucija, a robotić koji se pojavio na događaju bio je glavna atrakcija. 

"Zahvaljujući Hrvatskom telekomu, u Dubrovnik je stigla moja draga prijateljica Pepper, koja će sutra sudjelovati na prvoj EXPO smotri visokoobrazovnih institucija. Pepper će, na štandu Sveučilišta u Dubrovniku, predstavljati međunarodni IDEA projekt u kojem Hrvatski telekom sudjeluje kao partner", objavio je prije događaja Renato Totić iz Hrvatskog telekoma. Kako je najavljeno, robotica se pojavila, a brojni su se izlagači te posjetitelji događaja s njom fotografirali.

"Doveli smo je primarno u Dubrovnik kako bi predstavila IDEA projekt, međunarodni EU projekt čiji je nositelj Sveučilište u Dubrovniku. Mi iz HT-a smo jedan od partnera. Ključna poruka koju Pepperica šalje je nužnost da se prilagodimo učeći nove digitalne vještine. U tom kontekstu je potrebno prilagoditi obrazovne programe, ali i alate da se te digitalne vještine kvalitetno prenesu budućim naraštajima i novim studentima. Ključna komponenta koja nedostaje našem tržištu je kompetencija. Postojeća znanja ostaju, no ta je znanja potrebno oplemeniti novi, digitalnim vještinama," istaknuo je Totić. 

Kako nam je pojasnio Robert Podvezanec iz Media Link tvrtke za HT, robotica može kopirati tuđe pokrete, prepoznavati lica, kretati se po prostoru, plesati, spojiti na vanjsku bazu te razgovarati s ljudima, zasad na engleskom, japanskom i francuskom jeziku, ali i utvrđivati osjećaje na licima ljudi.

Popularni Članci