'

BACANJE OPUŠAKA KROZ PROZOR Denis Pavela: "Dovoljna je jedna iskra za katastrofu velikih razmjera"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PEXELS
Denis Pavela iz udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik napisao je tekst o velikom problemu, osobito u ljetnim mjesecima, a to je bacanje opušaka kroz prozor automobila. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"KUĆNI, NE PROMETNI ODGOJ!?

Koliko god ima neodgovornih u prometu koji u vrijeme ljeta i požarne sezone ne paze pa samo „lagano“ kroz otvoreni prozor vozila „spuste opušak“ na cestu ili nisko raslinje uz cestu kao nije to njihov posao, toliko ima i onih savjesnih građana koji znajući koje opasnosti nosi taj čin prijavljuju policiji ili stavljaju takve vozače na „stup srama“ -društvene mreže.

Što nam Zakon kaže? Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama nam govori da je zabranjeno ostavljati na cesti i cestovnom zemljištu oštećena, dotrajala ili neregistrirana vozila i ostavljati, nanositi ili bacati otpatke ili predmete i tvari koje mogu ometati ili ugroziti sigurnost prometa ili onečistiti ili ugroziti okoliš. Isto tako, kaže kako je vozač dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Kazna za navedeno je 130 eura.

Nalazimo se u vremenskom razdoblju bez kiša, ljetnih vrućina….dovoljna je jedna iskra da dovede do katastrofe velikih razmjera! Gore navedeni prekršaj, od jednog opuška i kazne od 130 eura može prerasti u kazneno djelo. Naime, ukoliko tako neodgovornim ponašanjem dovedemo u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, može doći do kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Vrući, suhi i vjetroviti vremenski uvjeti dramatično povećavaju rizik od požara pa stoga nikada ne bacajte opuške kroz prozore vozila. Jedan zapaljeni opušak može uništiti ljudske živote i izazvati značajnu ekonomsku štetu, što je ove požarne sezone itekako vidljivo u cijeloj Dalmaciji.

Požari u blizini cesta dodatno opterećuju sposobnost vatrogasnih službi i mogu oštetiti cestovnu infrastrukturu. Dimna izmaglica smanjuje vidljivost, značajno povećavajući rizik od prometnih nesreća, osobito na autocestama i drugim cestama van naselja gdje se vozači kreću većim brzinama.

Svi imamo ulogu u sprječavanju požara i očuvanju sigurnosti okoliša i naših cesta. Ako pušite, opuške uvijek odložite na siguran način. Nikada ne bacajte opušak kroz prozor vozila.

Ali prije svega, navedeno počinje od kuće, jer bacanje opuška kroz prozor vozila ne spada u prometni odgoj, nego kućni…..!"

Popularni Članci