NEVJEROJATAN PODVIG Ovaj nogometaš Dubrovnika našao se u odabranom društvu najvećih svjetskih zvijezda

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Dubrovniku se nekoć igrao sjajan nogomet
Zbog kurve politike i njegovih, za bivši režim neprihvatljivih političkih razmišljanja, Ante Žanetić je i danas malo poznat hrvatskoj nogometnoj javnosti, posebice mlađim generacijama, piše Index.
 
A posve nezasluženo. Naime, Luka Modrić, koji je ove godine izabran u FIFA-inu idealnu momčad godine nije bio prvi Hrvat koji je dobio to priznanje. Bio je to baš Žanetić.
 
Ante Žanetić uvršten je u najbolju nogometnu momčad svijeta 1960. godine u izboru časopisa "World Soccer". Ta se nagrada smatra pretečom današnjeg izbora kojeg zajednički organiziraju FIFA i magazin "France Football" te FIFPro, udruga profesionalnih nogometaša.
Žanetića je u svojih najboljih 11 uvrstio dugogodišnji urednik i novinar "World Soccera" Eric Batty, a tadašnji igrač Hajduka našao se u društvu svjetskih zvijezda Pelea, Ferenca Puškaša te Realovih Santamarije, Genta i Di Stefana. Bio je to prvi takav izbor kojeg je Batty tradicionalno objavljivao svake godine do 1992. godine. "World Soccer" je izbor najboljih igrača i momčadi godine organizirao od 1982. godine. 
 
Također, Žanetić je te 1960., kad je s Jugoslavijom osvojio olimpijsko zlato i europsko srebro bio izabran i za najboljeg lijevog halfa na svijetu.
Ante Žanetić rođen je 18. siječnja 1936. godine u Blatu na otoku Korčuli, gdje je u tamošnjem Zmaju započeo nogometnu karijeru 1952. godine. Naredne 1953. godine prelazi u Dubrovnik, a 1955. u Hajduk za kojeg je nastupao do ljeta 1961. godine kad je emigrirao iz Jugoslavije, pobjegavši s priprema Bilih u Njemačkoj zbog neslaganja s komunističkim režimom.
Dok je bio u emigraciji, bio je persona non grata u Jugoslaviji, čak su ga se i vodeći ljudi Hajduka odrekli te je bio izbrisan iz svih klupskih almanaha.
 
Ipak, Žanetića nisu zaboravili svi. Miljenko Smoje, da, onaj Smoje kojeg su poslije zbog tobožnjeg jugoslavenstva napadali isti koji su otpisali Žanetića zbog njegovih ideala i naglašenog hrvatstva, povodom izdavanja knjige ''Hajdučka legenda'' (1971.) na iznenađenje mnogih uvrstio je Žanetića u svoju idealnu momčad Bilih svih vremena. Jedino Smoje.
 
Žanetić je preminuo prošlog ljeta u 79. godini u Australiji u koju je otišao nakon igranja za Club Brugge.

Popularni Članci