BOYSI SLAVE ROĐENDAN Osnovani su u Splitu, ime im dao torcidaš

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL
Dinamovi navijači postojali su naravno i prije 17. ožujka 1986. Čak tog dana nisu ni dobili ime.

Ali, zašto se onda današnji dan smatra njihovim rođendanom?

Prema tada popularnom filmu Bad Boys, ime su dobili pet mjeseci kasnije, kada su osnovani kao grupa u kolovozu iste godine u Splitu. Prema priči jednog od svjedoka vremena, Dinamovi navijači ime svojoj skupini nisu dali po spomenutom filmu, nego po nazivu njemačke glazbene grupe Bad Boys Blue i to na sastanku u svibnju te godine. Prijedlog imena dao je Prle, jedan od tada viđenijih torcidaša nakon cjelodnevnog druženja s nekoliko navijača Dinama u Splitu, piše Index.hr. 

Kako bilo, BBB nisu osnovani ni kršteni 17. ožujka, ali već dulje vrijeme kao njihov rođendan obilježava se upravo taj datum, jer na današnji dan 1991. Dinamo je igrao derbi s Partizanom, a Boysi, tada na vrhuncu moći i brojnosti, odabrali su upravo tu prigodu da nezapamćenom bakljadom proslave prvih pet godina.

Sean Penn glumio je u filmu po kojem su se navodno nazvali, ali Madonnin muž, koliko god njegovao imidž zločestog dečka Hollywooda, teško da bi impresionirao ikoga od društva koje je tih i idućih godina po Jugoslaviji i Europi pratilo Dinamo, ali i Cibonu te rukometaše Zagreba.

Čvrsto ukorijenjeni u gradu iz kojega su potekli, pristupali su im i članovi iz ostalih hrvatskih, ali i regija drugih tadašnjih republika. U čestim sukobima sa zakonom, kako zbog svoje huliganske reputacije, ali i hrvatske orijentacije, BBB su od osnutka do danas kontroverzni i neizostavni dio navijačke i sportske priče s ovih prostora.

Popularni Članci