/* */

Uskršnji cheesecake s jagodama i čokoladom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarika.com

Svim ljubiteljima kolača od sira donosimo recept za cheesecake - ali u uskršnjem izdanju!

Podloga

• 150 g biskvitnih mrvica ili mljevenog keksa
• 3 žlice otopljenog maslaca

Nadjev

• 900 g krem sira
• 250 g šećera
• 1 vrećica pudinga od vanilije ili 3 žlice gustina
• 1 vanilija
• 4 jaja
• 100 g tamne čokolade

Glazura

• 100 g tamne čokolade
• 2 žlice maslaca

Gnijezda

• 100 g kataifi tijesta
• 2-3 žlice otopljenog maslaca
• šećer u prahu

jagode u čokoladi
čokoladna jaja


Otopiti maslac i pomiješati ga s biskvitnim mrvicama te mješavinu rasporediti po dnu i stranicama kalupa za torte. Ostaviti sa strane dok se ne uradi nadjev.

Za nadjev dobro pomiješati sir sa šećerom te dodati puding i vaniliju , pa sve dobro izmiješati. Dobivenoj smjesi dodavati jedno po jedno jaje uz stalno miješanje. Nadjev podijeliti na dva dijela te u jedan dio umiješati otopljenu čokoladu.

Na pripremljenu podlogu usuti nadjev s čokoladom i staviti peći 30 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva. Do pola pečen cheesecake izvaditi i pažljivo usuti drugu polovicu nadjeva te vratiti natrag na pečenje još 40-tak minuta.

U međuvremenu napraviti gnijezda od kataifi tijesta na način da se tijesto stavi u zdjelu i prelije otopljenim maslacem te se dobro izmiješa. Na lim obložen papirom za pečenje prebaciti pripremljeni kataifi, oblikovati u gnijezdo te obilato posuti šećerom u prahu. Staviti da se peče na 170 stupnjeva dok ne dobije lijepu rumenu boju, oko 10-tak minuta. Prebaciti na rešetku i ohladiti. Hladan kolač ukrasiti gnijezdom.

Gotovi cheesecake pustiti da se ohladi pa prebaciti u hladnjak da se dobro stisne i rashladi, nakon čega se izvadi iz kalupa i prebaci na tanjur. Čokoladu otopiti s maslacom te preliti hladan cheesecake. Ovako će se glazura bolje rasporediti i brže stisnuti. Vratiti kolač u hladnjak dok se glazura potpuno ne stisne.

U međuvremenu jagode utopiti u čokoladu i pustiti da se čokolada stisne. Na hladan cheesecake uz sam rub posložiti jagode u čokoladi, a u sredinu staviti gnijezdo od kataifi tijesta te u gnijezdo staviti čokoladna jaja.

Izvor: coolinarika.com
 

Popularni Članci