' /* */

Splitska torta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarika.com
Splitska je torta uistinu bogata tipičnim plodovima dalmatinskog podneblja – orasima, smokvama, grožđicama…

Sastojci:

Za tijesto:

150 g oraha
150 g smokava
150 g grožđica
3-4 žlice pšeničnog oštrog brašna
9 bjelanjaka
9 žlica kristal šećera

Za kremu:

5 žumanjaka
5 žlica šećera u prahu
150 g maslaca
1 vanilin šećer


Priprema:

Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka u koji ste pretkraj utukli šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u namašćen pleh (veličine 35×40 cm).

Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po duljini na tri jednako široka lista.

Za kremu, žumanjke i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.

Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom.


 

Popularni Članci