Patlidžani na sicilijanski način
U ovom laganom jelu od patlidžana, osim vegetarijanaca, uživat će i svi koji vole povrće.
Sastojci:
1 kg patlidžana
200 g polutvrdog sira
sol
papar
Za umak:
100 ml maslinova ulja
1 kg rajčica
3 češnja češnjaka
bosiljak
origano
šećera po potrebi
1 žlica Vegete
Za posipavanje:
2 žlice parmezana
Priprema:
Patlidžane operite, narežite na deblje ploške pa vrhom noža zarežite mesni dio patlidžana u obliku mrežice.
Ovako pripremljene patlidžane stavite u slanu kipuću vodu i kuhajte oko 5 minuta. Ploške patlidžana kuhajte dio po dio, nikako ne sve odjednom.
Kuhane patlidžane izvadite na upijajući papir, ocijedite i ohladite. Dok se patlidžani hlade, pripremite umak od rajčica.
Rajčice operite, kratko uronite u kipuću vodu i ogulite. Očistite ih od sjemenki i narežite na kockice.
Na maslinovu ulju kratko popecite češnjeve češnjaka koje ste uzdužno prepolovili. Zatim češnjak izvadite, dodajte pripremljene rajčice i pospite bosiljkom, origanom, paprom i Vegetom. Ako su rajčice kiselije, dodajte šećera po potrebi i pirjajte oko 15 minuta.
Sir naribajte i rasporedite po površini ploški ohlađenih patlidžana, popaprite ih pa preklopite. Zatim nadjevene patlidžane složite u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte umakom od rajčica i pospite ribanim parmezanom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 220°C i pecite 10-15 minuta.
Izvor: coolinarika.com