'

Pašticada s njokima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dalmatinska kuhinja je specifična kuhinja po načinu pripreme jela. Kuhinja Dalmacije slijedi trend modernih prehrambenih normi, lagano kuhanje hrane (većinom u vodi ili na žaru) i puno ribe, maslinovog ulja, povrća zbog čega se ova kuhinja smatra vrlo zdravom. Kod mesnih jela najviše je zastupljena janjetina, a od peradi puretina i piletina.

Sastojci ( za 8 – 10 osoba)

 2 kg govedine ili junetine od buta

 20 g sušene slanine

 200 g luka

 150 g korijena peršina

 150 g mrkve

 50 g korijena celera

 2 češnja češnjaka

 20 g dvostrukog koncentrata rajčice

 200 ml ulja

 2 žlice Vegete

 6 suhih šljiva

 6 suhih smokava

 1 jabuka

 300 ml crnog vina

 2 žlice Senfa

  lovorov list

  listići ružmarina

  majčina dušica

  sol

  papar

Za njoke:

 500 g bijelog krumpira

 150-200 g brašna

 1 jaje

 60 g maslaca

Priprema:

Vrijeme pripreme je oko 140 min

Meso operite, obrišite, pa u njega nabodite trake slanine. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.

Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te povrće. Vratite meso u posudu, dodajte Vegetu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.

Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.

Pred kraj kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.

Izvadite meso, narežite ga na ploške i stavite na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisnite, prokuhajte i prelijte preko mesa.

Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine.

Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite.

Posluživanje

Kao prilog pašticadi poslužite kuhane njoke.

Popularni Članci