Pašticada s njokima
Dalmatinska kuhinja je specifična kuhinja po načinu pripreme jela. Kuhinja Dalmacije slijedi trend modernih prehrambenih normi, lagano kuhanje hrane (većinom u vodi ili na žaru) i puno ribe, maslinovog ulja, povrća zbog čega se ova kuhinja smatra vrlo zdravom. Kod mesnih jela najviše je zastupljena janjetina, a od peradi puretina i piletina.
Sastojci ( za 8 – 10 osoba)
2 kg govedine ili junetine od buta
20 g sušene slanine
200 g luka
150 g korijena peršina
150 g mrkve
50 g korijena celera
2 češnja češnjaka
20 g dvostrukog koncentrata rajčice
200 ml ulja
2 žlice Vegete
6 suhih šljiva
6 suhih smokava
1 jabuka
300 ml crnog vina
2 žlice Senfa
lovorov list
listići ružmarina
majčina dušica
sol
papar
Za njoke:
500 g bijelog krumpira
150-200 g brašna
1 jaje
60 g maslaca
Priprema:
Vrijeme pripreme je oko 140 min
Meso operite, obrišite, pa u njega nabodite trake slanine. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te povrće. Vratite meso u posudu, dodajte Vegetu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.
Pred kraj kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.
Izvadite meso, narežite ga na ploške i stavite na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisnite, prokuhajte i prelijte preko mesa.
Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine.
Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite.
Posluživanje
Kao prilog pašticadi poslužite kuhane njoke.