Pasta s ribom
Dalmatinska kuhinja je bez dvojbe jedan od aduta hrvatske turističke ponude, a po svojoj se filozofiji, izboru, te načinu obrade namirnica može usporediti s Mediteranskom kuhinjom.
Sastojci:
40 dag paste
10 dag konzervirane tunjevine
3 usoljene srdele
5 rajčica
2 češnja češnjaka
5 dag naribanog sira parmezana
1 grančica peršinovog lista
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Na zagrijanom ulju vrlo kratko popržite kosani češnjak, dodajte oguljene i na komadiće narezane rajčice pa zajedno pirjajte oko 10 minuta. Tada dodajte dobro oprane, očišćene i usitnjene srdele, a nakon toga i tunjevinu narezanu na komadiće i kratko zajedno pirjajte. U međuvremenu rezance skuhajte u dosta posoljene kipuće vode i ocijedite. Zatim ih istresite na zagrijano ulje i promiješajte da se ravnomjerno naulje. Skuhane rezance istresite u zdjelu, prelijte pirjanom ribom i rajčicom, pospite nasjeckanim peršinovim listom i lagano izmiješajte. Na kraju jelo pospite naribanim parmezanom. Poslužite uz zelenu salatu