#OSTANI FIT! Isprobajte super zdrave slatke kuglice za dane u izolaciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dani u izolaciji koje odgovorni građani tijekom ove krize prouzročene koronavirusom provode doma jedan su novi izazov s kojim se tek učimo nositi, a ni ne znamo koliko će potrajati. Neizvjesnost, strah ili tek dosada mogu još više potaknuti onu poznatu krizu za slatkim. Sve to ne mora nužno biti nezdravo i štetno. Stoga vam donosimo neke recepte za ukusne i zdrave slastice s kojima možete lakše pregrmjeti krizu.

Super zdrave, a pritom ukusne i slatke kuglice od datulja i badema, s kokosovim uljem i cimetom nisu samo prirodna alternativa industrijskim slatkišima, nego su također i nutritivna bomba s mnogobrojnim elementima koji su potrebni organizmu za bolji imunitet i opće stanje organizma.

Za njih su vam potrebna samo četiri iznimno zdrava sastojka:

300 g datulja (bez koštice)

300 g badema

75 g kokosovog ulja

2 velike žlice cimeta

Datulje i bademe potrebno je samljeti te pomiješati s kokosovim uljem, kojega se po potrebi može staviti i više, dok se ne postigne masa pogodna za oblikovanje kuglica rukom.  Sve to može biti i dodatna zabava za najmlađe tijekom dana u izolaciji.

Nakon ovog jednostavnog procesa ostaje vam još jedino uživati u preukusnim  i zdravim kuglicama, ali bez grižnje savjesti.

Osim toga, pročitajte samo neke od blagodati zdravih namirnica od kojih ste napravili ukusan i zdrav slatkiš:

DATULJE  – nutritivna vrijednost

Mesnati dio ploda datulje sadrži 44 – 88 posto svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Zbog njenih prirodnih šećera u receptima je potpuna zamjena za nezdravi i rafinirani šećer, a daje još bolji slatki ukus, dok istovremeno sadrži i zavidan raspon dijetalnih vlakana, minerala, proteina i vitamina.

Datulje sadrže do 23 vrste aminokiselina od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama), a zahvaljujući određenoj razini pektina, datulje definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.

 Datulje sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida. Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

Studija također potvrđuje da datulje imaju značajan izvor oleinske kiseline u svojem sjemenu, a sadrže i elementarni fluor koji je koristan za zaštitu zuba od propadanja.

Udio masnih kiselina je u datuljama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9%), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

Datulje sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava.  krenizdravo.rtl.hr

BADEMI

Mnoge su studije dokazale kako šaka badema dnevno može sniziti loš kolesterol i tako zaštititi srce i krvne žile od bolesti, zato što vlakna iz badema pomažu tijelu spriječiti apsorpciju masti, a uz to su krcati vitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi. Baš kao i ostali orašasti plodovi, bademi se preporučuju i za dobro funkcioniranje moždanih vijuga te dobro raspoloženje. Bademi su također korisni za jačanje imuniteta i zaštitu od stresa.   ordinacija.vecernji.hr

KOKOSOVO ULJE

Kokos je bogat zdravim masnim kiselinama koje pomažu ubrzati metabolizam, što znači da će tijelo puno brže sagorijevati kalorije, potrošiti masne rezerve i stvoriti energiju. Kokos je lako probavljiv i zahtijeva manje probavnih enzima te ujedno poboljšava apsorpciju vitalnih hranjivih tvari, vitamina i minerala. Naime, vitamini kao što su A, D, E i K su topivi u vodi, a ne apsorbiraju se lako u tijelu bez adekvatne količine masti u prehrani. Kokos je također poznat kao namirnica koja stimulira rad štitnjače te na taj način ubrzava metabolizam.

 Kokos za razliku od drugih namirnica ne potiče glad i prehrana bogata kokosovim uljem produžuje osjećaj sitosti. Prehrana bogata mastima predstavlja rizik od bolesti srca i visokog kolesterola dok kokosovo ulje metabolizira masti u jetri i pretvara ih u gorivo za funkcioniranje mozga i mišića. Uz konzumiranje kokosovog ulja mogu se spriječiti depresija, srčani problemi i druge bolesti, uz to što je pravi čuvar vitke linije.

Istraživanjem iz 2009. godine utvrđeno je da kokosovo ulje pomaže u reguliranju tjelesne težine i štiti tijelo od otpornosti na inzulin. Masne kiseline u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva te stoga djeluje prilično umirujuće na parazite i bakterije koje djeluju pravilnu probavu. Stoga se uz konzumaciju kokosovog ulja mogu spriječiti upalne bolesti crijeva i druge probavne tegobe.  miss7zdrava.24sata.hr

CIMET

Cejlonski cimet u sebi sadrži tri vrste eteričnih ulja koji imaju antiseptičko djelovanje, tanine koji imaju protubakterijsko i antigljivično djelovanje, minerale, kalcij, magnezij, mangan, željezo, vitamine B2, B6, vitamin C , kao i vrlo visoki sadržaj vlakana. Osim toga, poznato je kako se u zaštiti organizma od virusa preporučuje koristiti kombinaciju meda i cimeta koji zajedno djeluju antibakterijski, antivirusno i protuupalno, jačaju imunitet, smiruju simptome kašlja i prehlada, olakšavaju iskašljavanje, a njegov zagrijavajući učinak smanjuje simptome gripe.

Zdravstvene koristi cimeta su mnogobrojne, osim što će nam pomoći u zaštiti organizma, preporuka ga je uzimati i kod anemije, u regulaciji dijabetesa, zaštiti srca i krvnih žila, kod pms-a i neredovitih menstruacija jer na prirodan način povećava razinu progesterona u krvi, želučanih tegoba jer smanjuje mučnine, pomaže zaustaviti proljev, smiruje upalne procese u crijeva i ubrzava metabolizam, uz već spomenuto antiviralno djelovanje za jači imunitet.  miss7zdrava.24sata.hr

Popularni Članci