Miksologija u fokusu: Sezona ispunila očekivanja, a gosti traže više od pića

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Skori završetak turističke sezone kao i svake godine prilika je da s poznatim miksolozima iz Udruge barmena Art Cocktail Dubrovnik- predsjednikom Leom Bautovićem, Mariom Saulanom iz cavtatskog Caffe bara Mihael te Ivanom Vinković iz Tata's bara- prokomentiramo što nam je ona donijela i je li ispunila očekivanja.

-Očekivanja su svakako ispunjena jer smo predvidjeli veliku potražnju za tequilom i mezcalima koja se nastavlja na prethodne godine, iznimno povećan interes za vermute te rastuću popularnost viskija, posebno rye i bourbon zbog popularnih koktela. Sve se to ove godine ispunilo- rekao nam je Leo Bautović te dodao. -Poseban napredak dogodio se u kategoriji bezalkoholnih koktela, tu smo najviše eksperimentirali jer sada imamo proširenu ponudu bezalkoholnih destilata- od bezalkoholnog ruma i tequile, aperitivo bittera i nekoliko vrsta gina do bezalkoholnog pjenušca koji je paleti sve popularnijih sprizteva dodao još jednu- bezalkoholnu dimenziju. Sokovi se traže sa smanjenim šećerom i prirodnim sastojcima, a na našem tržištu sve je interesantnija među strancima već poznata kombucha.
Njegov kolega Mario Saulan dodaje: - Od koktela ove se godine piju spritzevi, old- fashioned, razne varijante negronija i sve popularnije margarite, među kojima prednjači spicey margarita. Općenito je veća popularnost spicey koktela, kao i onih sa slatko-kiselim i gorkastim okusima. Među bezalkoholnima popularan je hugo, mojito i margarita te već spomenuti bezalkoholni spritzevi. Unikatni kokteli su isto uvijek traženi, a mi u svoje kreacije nastojimo uklopiti lokalne sastojke jer kao prvo, gosti to sve više žele, a kao drugo, kvaliteta domaćih proizvoda na sve je višoj razini. Posebno se tu ističe Dubrovnik Habitat Gin koji strani gosti sad već sami traže i prepoznaju.
-Što se tiče gostiju, oni su već nekoliko godina zaredom sve više okrenuti kvaliteti i upotpunjenoj usluzi- rekla nam je barmenica Ivana Vinković. - To znači da je gostima osim dobro izbalansiranog okusa iznimno važna i prezentacija. Mnogo je aspekata na koje gosti obraćaju pažnju- od organske proizvodnje, smanjenog postotka alkohola ili  povijesti destilerija do moderne tehnologije, povezanosti s hranom ili utjecaja na zajednicu. Gosti sve više traže priču, a to im može isporučiti jedino dobro educirano osoblje. Zato i ove zime Udruga Art Cocktail organizira edukacije barmena kroz razne radionice, tečajeve i masterclassove kako bismo išli ukorak sa svjetskim trendovima u modernoj miksologiji- zaključuje Ivana.

Popularni Članci