'

Mađarica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarika.com
Tradicionalnan, vrlo omiljen, čest, ali svečan kolač kontinentalne Hrvatske. Nije otkrivena Mađarica koja mu je skrivila ime, ali mu je šarm nedvojbeno u što više listova tijesta pečenih odvojeno te premazanih kremom.

Sastojci

300 g pšeničnog oštrog brašna
pola žličice praška za pecivo
100 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
3 žličice kiselog vrhnja

Za kremu:

200 g šećera
500 ml mlijeka
60 g pšeničnog oštrog brašna
150 g maslaca ili margarina
1 žlica kakaa
100 g šećera

Za čokoladnu glazuru:

300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja


Priprema:

U brašnu pomiješanom s praškom za pecivo razmrvite maslac. Napravite udubinu, dodajte šećer, jaje i vrhnje te umijesite tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljajte u četiri tanka jednaka lista. Dobivene listove tijesta pecite na okrenutoj posudi na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta pa ih ohladite.
Za kremu, šećer stavite u posudu i rastopite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte mlijekom, kratko kuhajte dok se karamel ne rastopi, dodajte razmućeno brašno, te kuhajte dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti. Maslac sa šećerom i kakaom pjenasto izmiješajte i umiješajte u smjesu od karamela i mlijeka.
Kremu razdijelite na tri dijela i premažite njome listove tijesta te ih slažite jedan na drugi. Lagano pritisnite i na kraju prelijte čokoladnom ocaklinom.
Za glazuru čokoladu izlomite te je otopite u posudi na pari lagano miješajući. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.

Izvor: coolinarika.com

Popularni Članci