'

Kolač od rogača i suhih smokava

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Rogačevo brašno, nepravedno zaboravljen sastojak starinskih slastica, ponovno se vraća u modu. Uz smokve, med, cimet, klinčić i limunovu koricu, kolač s rogačem, probudit će u vama sjećanje na neopisivo mirisne i ukusne bakine kolače.

Sastojci

Za tijesto:

20 g svježeg kvasca

oko 250 ml mlijeka

50 g šećera

500 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550

50 g maslaca

1 Vanilin šećer

2 žlicice naribane korice limuna

2 žumanjka

malo soli

Za nadjev:

250 g brašna rogača

400 ml mlijeka

200 g sitno narezanih suhih smokava

130 ml meda

1 žlica naribane korice limuna

malo klinčića u prahu

malo cimeta u prahu

50 g šećera u prahu

Priprema

1. Kvasac razmrvite, prelijte s nekoliko žlica toplog mlijeka, dodajte žličicu šećera i

ostavite da se diže oko 5 minuta.

2. U sredini brašna napravite udubljenje i izlijte dignuti kvasac pa ostavite da se još malo

diže.

3. Za to vrijeme promiješajte preostalo mlijeko, rastopljeni maslac, preostali šećer,

vanilin šećer, limunovu koricu, žumanjke i malo soli. Uspite u brašno i umiješajte glatko

tijesto uz dodavanje mlijeka po potrebi.

4. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne

udvostruči.

5. Nadjev pripremite tako da brašno rogača prelijete kipućim mlijekom, promiješate i

ostavite da se hladi.

6. Rogaču dodajte smokve, med, limunovu koricu, klincic, cimet, šecer u prahu i dobro

promiješajte.

7. Dignuto tijesto tanko razvaljajte tako da bude duže, a ne previše široko. Premažite ga

ohlađenim nadjevom i savijte (zarolajte), a zatim ga složite u okrugli kalup premazan

maslacem tako da dobije oblik puža.

8. Pripremljeni kolac dižite još oko 10 minuta, a zatim ga pecite u pećnici zagrijanoj na

190°C oko 40 minuta.

Posluživanje

Ohladeni kolač narežite na fete i po želji pospite šećerom u prahu kojeg ste aromatizirali

s malo cimeta.

Savjet

Nakon 15 minuta kolač prekrijte papirom za pecenje da ne bude pretaman.

Izvor: coolinarka.com

Popularni Članci