Kolač od rogača i suhih smokava
Rogačevo brašno, nepravedno zaboravljen sastojak starinskih slastica, ponovno se vraća u modu. Uz smokve, med, cimet, klinčić i limunovu koricu, kolač s rogačem, probudit će u vama sjećanje na neopisivo mirisne i ukusne bakine kolače.
Sastojci
Za tijesto:
20 g svježeg kvasca
oko 250 ml mlijeka
50 g šećera
500 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
50 g maslaca
1 Vanilin šećer
2 žlicice naribane korice limuna
2 žumanjka
malo soli
Za nadjev:
250 g brašna rogača
400 ml mlijeka
200 g sitno narezanih suhih smokava
130 ml meda
1 žlica naribane korice limuna
malo klinčića u prahu
malo cimeta u prahu
50 g šećera u prahu
Priprema
1. Kvasac razmrvite, prelijte s nekoliko žlica toplog mlijeka, dodajte žličicu šećera i
ostavite da se diže oko 5 minuta.
2. U sredini brašna napravite udubljenje i izlijte dignuti kvasac pa ostavite da se još malo
diže.
3. Za to vrijeme promiješajte preostalo mlijeko, rastopljeni maslac, preostali šećer,
vanilin šećer, limunovu koricu, žumanjke i malo soli. Uspite u brašno i umiješajte glatko
tijesto uz dodavanje mlijeka po potrebi.
4. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne
udvostruči.
5. Nadjev pripremite tako da brašno rogača prelijete kipućim mlijekom, promiješate i
ostavite da se hladi.
6. Rogaču dodajte smokve, med, limunovu koricu, klincic, cimet, šecer u prahu i dobro
promiješajte.
7. Dignuto tijesto tanko razvaljajte tako da bude duže, a ne previše široko. Premažite ga
ohlađenim nadjevom i savijte (zarolajte), a zatim ga složite u okrugli kalup premazan
maslacem tako da dobije oblik puža.
8. Pripremljeni kolac dižite još oko 10 minuta, a zatim ga pecite u pećnici zagrijanoj na
190°C oko 40 minuta.
Posluživanje
Ohladeni kolač narežite na fete i po želji pospite šećerom u prahu kojeg ste aromatizirali
s malo cimeta.
Savjet
Nakon 15 minuta kolač prekrijte papirom za pecenje da ne bude pretaman.
Izvor: coolinarka.com