/* */

Evo zašto dinju uvijek morate prati prije rezanja, iako ne jedete koru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dinja lubenica

Dinja je sinonim ljeta – sočna, osvježavajuća i savršena u svemu, od slatkih kriški do slanih salata i koktela. No, iako djeluje čisto, prije rezanja ju je nužno oprati. Time se sprječava prijenos bakterija i nečistoća s kore na plod – a upravo se to lako dogodi kada nož prođe kroz koru, prenosi Večernji list.

Debela kora čuva ružičasto meso dinje od vanjskih utjecaja, ali i skuplja nečistoće: od tla i transportnih sanduka, preko kolica iz trgovine, pa sve do prtljažnika automobila. Kada ju krenete rezati, sve s površine lako završi u unutrašnjosti.

Zbog svoje veličine i težine, dinju je teže oprati od sitnog voća, no postupak je jednostavan. Stavite je u čisti sudoper. Isperite pod mlazom hladne vode, okrećući je da operete sve strane. Po potrebi očistite koru mekanom četkom za voće i povrće. Izbjegavajte sapun, deterdžente ili izbjeljivač – nisu sigurni za konzumaciju.

Popularni Članci