/* */

Dubrovački chef Ante Jonjić osvojio zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju: "Sve začinjam ljubavlju!"

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Šef kuhinje restorana Bura iz Dubrovnika i član udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Ante Jonjić, osvojio je zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju kuhara u Budvi. 

Jonjić je time nastavio seriju uspjeha koju je započeo prošle godine na međunarodnom natjecanju Biser Konjica u Bosni i Hercegovini gdje je osvojio dva zlata i srebro. Na međunarodnom XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore od 26. do 28. travnja, okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe.

"Konkurencija je bila velika uz dosta mladih kuhara koji će u budućnosti voditi velike kuhinje diljem Mediterana. Bilo je i vrsnih, iskusnijih chefova koji su već sudjelovali na nizu ovakvih natjecanja. Zlato sam dobio u kategoriji paste, a pripremao sam domaće linguine od "00" tipa brašna i pistacija s raguom od patke. Tu sam još ukomponirao i gel od cikle za zemljanu notu, te kremu od naranče i đumbira kako bi dala svježine patki.

Za drugu kategoriju ribe sam pripremao školjke u crnom veloute umaku. Srebro sam osvojio s kombinacijom vongola, mušula i jakobovih kapica koje sam pripremio na tradicionalan "vlaški" način s bijelim vinom, češnjakom i dodatkom mente. Ukomponirao sam i pjenu od limuna za svježinu i gel od višnje kako bi dodao malo slatkoće jelu, te poslužio uz rimski njok. Naravno, sve ovo sam začinio s ljubavlju prema kuhinji i onome što radim", kazao je Jonjić.

Jonjić, inače Imoćanin, bio je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge - Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora – Hrvoja Zirojevića.

"Težim tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji kojoj dajem neki svoj štih i "touch". Iako je tradicija na prvom mjestu, jela serviram i komponiram na neki novi način s puno tehnika i procesa kuhanja. Ovaj rezultat mi je vrlo značajan da još jače nastavim raditi ono što volim. Naravno bez podrške obitelji i ljudi s posla, od ovog ne bi bilo ništa. Nagrađena jela sam nedavno ukomponirao u svoj meni u restoranu Bura u staroj jezgri u Dubrovniku, čim sam saznao za natjecanje pomislio sam zbog čega ne probati i čuti što će o njima reći kolege kuhari i suci na natjecanju. I pokazalo se super, a i sam sam vrlo zadovoljan s onim što sam napravio u Budvi" – kazao je jedini hrvatski predstavnik.

Jonjić je ranije radio i u Austriji, Makarskoj, Royal resortu u Dubrovniku te kao head chef u Medora hotelu Podgora.

Popularni Članci