test

Doznali smo sve što treba znati o zdravlju stopala i noktiju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Posjetili smo kozmetički studio Bloom i porazgovarali s vlasnicom, diplomiranom fizioterapeutkinjom i podologinjom Ines Stjepčević koja nam je objasnila sve o podologiji. Podologija je znanost o stopalu koja se bavi prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom bolesti stopala, a u studiju Bloom su brojni sugrađani pronašli pomoć za probleme vezane za stopala, poput uraslih noktiju, natisaka, kurjih očiju, deformacija nokta, bradavica na stopalima, gljivičnih infekcija nokta i stopala... 

Podologija - što je to?

Podologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti stopala. Proučava stopalo i brine o kostima, mišićima, zglobovima, koži i noktima zdravih i bolesnih stopala. U domenu podologije spada liječenje dijabetičkog stopala, uraslih noktiju, natisaka, kurjih očiju, deformacija nokta, liječenje bradavica na stopalima, gljivičnih infekcija nokta i stopala, ugradnja korekturnih kopči i ostalo - istaknula je Ines Stjepčević. 

Goran Mratinović

Ines je specijalizaciju iz polja podologije završila u Beogradu na podružnici ruskog veleučilišta, a dugi niz godina u sklopu svog kozmetičkog studija rješava bolesti stopala, tetiva, zglobova i noktiju. 

Kako izgleda pregled podologa?

Podolozi rješavaju problematiku stopala nastalu kao posljedica koštanih i zglobnih poremećaja u slučajevima artritisa, bolesti mekih tkiva i mišića i problematiku nastalu kao posljedica neuroloških i cirkulatornih poremećaja u stopalu. Ozljede i infekcije stopala nastale u sportu ili drugim aktivnostima također spadaju u domenu podologa. Tretman medicinskog pedikera i podologa se bitno razlikuje. Domena pedikera je skraćivanje nokta i uklanjanje zadebljane kože sa stopala što je za zdrave pojedince dovoljno. Podološkim pregledom se analizira problematika stopala, traže uzroci nastanka i daju preporuke o mogućnostima rješavanja. Ovisno o problematici ona može uključiti i podološki tretman. Tretman se u podološkoj ordinaciji obavlja instrumentima steriliziranim u autoklavu prema nacionalnim standardima. Tako se isključuje mogućnost širenja infekcije među klijentima. Podolozi tretmane izvode posebnim instrumentima i vještinama tako da su rezultati uklanjanja natisaka, kurjih očiju i zadebljanja kože stopala dugotrajniji. Podolozi imaju znanje i iskustvo koje im uz klasičnu medicinsku pedikuru omogućava uspješno rješavanje problematike deformiranih noktiju (urasli, zadebljani, zarolani nokti) i stopala (natisci, kurje oči). Zadatak podologa je savjetovanje klijenta vezano za oblik i veličinu cipela, čarapa i svakodnevne njege stopala. Tretman podologa uključuje i mogućnost masaže stopala posebnim tehnikama. - pojašnjava Ines.

Kada je potrebno posjetiti podologa? Kome je potreban preventivni odlazak podologu?

Problematika stopala je vrlo česta. Većina populacije ne znajući nosi neadekvatnu obuću i čarape. S obzirom na to da se adekvatnim savjetovanjem mogu izbjeći brojni problemi, podloški preventivni pregled se predlaže kod određenih skupina ljudi, dijabetičara i sportaša ali i djece. Pomagala koja se preporučuju za bolesna stopala su ortopedski ulošci, ortoze za stopala, ortopedska obuća... 

Goran Mratinović

U kozmetičkom studiju Bloom se osim medicinske pedikure i stručnog pregleda podologa, nude i ostale kozmetičke usluge. Manikura, depilacija, threading, oblikovanje i bojanje obrva, ugradnja trepavica, masaže i limfna drenaža te tretmani vezani za njegu lica. 

Studio Bloom nalazi se na adresi dr. Ante Starčevića u Župi Dubrovačkoj. Ekipa iz studija Bloom je dostupna za sve upite na kontakt telefon: 0994282300. 

Goran Mratinović

Popularni Članci