ŠTO AKO PROPADNE SEZONA ZBOG KORONE? 'Mati mila, što je dobro bez turista i para, samo da ovako potraje!'

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Goran Mratinović
Analiziramo što će se dogoditi Dubrovniku i Hrvatskoj ako propadne turistička sezona zbog koronavirusa

Proteklih tjedana svjedočimo nečemu nevjerojatnom – po prvi put od osamostaljenja Hrvatske zahvaljujući koronavirusu partizani i ustaše izgubili su primat u medijskom spominjanju. Ratovali su partizani i ustaše 30 godina po radijima, televizijama i internetu sve dok nije došao koronavirus i poćero ih.

Za našu priču uopće nije važno je li koronavirus po ljudsko zdravlje doista opasniji od fra Miroslava Filipovića Majstorovića i Save Kovačevića ili ne – više nas interesira panika koja je nastala zbog te male čestice. Diljem Europe i svijeta zabranjuje se održavanje skupova s više tisuća ljudi, nogometne utakmice odigravaju se bez gledatelja, otkazuju se teniski turniri, čitav gradovi i regije su u karanteni, a i Hrvatska sve više trpi posljedice, pogotovo u turizmu – neki rezervirani kongresi neće se održati, a bogme ni prvi kruzeri koji su u ožujku trebali uploviti u Dubrovnik, neće stići.

Booking stoji, ništa se ne događa, i kako sada stvari stoje predsezona će debelo podbaciti. Nitko još ne zna što će biti sa srpnjem i kolovozom, turistički djelatnici, i ne samo oni, sa strepnjom se mole nebesima da virus nestane dolaskom toplijih dana. Svi se pitaju što će se dogoditi s hrvatskom ekonomijom, starom narkomankom potpuno ovisnom o turističkim injekcijama, ako ovo ljeto ne dođu gosti? Iako o tom crnom scenariju nitko ne želi misliti, evo mi ćemo se poigrati s budućnošću u slučaju da tijekom ovogodišnjeg zvizdana ne bude gužvi – stvarno što će se dogoditi ako turistička sezona kolabira?

UHLJEBI

Jedino koji uz farmaceutske kompanije ne moraju brinuti za budućnost su hrvatski uhljebi. Njih ova situacija neće dotaknuti. Štoviše, čak iako nijedan Poljak ili Čeh ne stigne na Jadran, njihov će se broj ovo ljeto povećati, a negdje tamo u jesen Vilim Ribić i ekipa će opet krenuti u nekakav štrajk – tražit će povećanje plaća za državne službenike, a pošto stižu izbori Vlada će naći načina kako im udovoljiti – uzet će kredit od sto tisuća milijardi nečega, prodat će koji otok, rijeku, šumu, a ako i to ne bude dovoljno uvest će se neki novi porez – recimo na boju kose. Svi koji imaju plavu kosu plaćat će toliki i toliki porez, a oni crvene kose, jasno je i zašto, plaćat će veći porez. A ako i to ne bude dovoljno Vlada će legalizirati prostituciju, marihuanu, kokain, heroin i tu ubirati porez. Kako god okreneš nijedan uhljeb ne samo da neće dobiti otkaz, nego će se njihov broj i povećati bez obzira na krah turizma. Općine, županije, agencije, uredi… također ne moraju strahovati od zatvaranja.

BRANITELJI

Još jedna skupina koja ne mora ništa brinuti su hrvatski branitelji, njih pet, šest milijuna. Pošto su novi izbori, Vlada će obećati još prava braniteljima, još povlastica, još POS-ovih stanova… Uskoro će primanja dobiti i branitelji koji su rođeni u ovom stoljeću, deset godina od završetka rata. Dio novih branitelja će dobiti penzije, jer su na utakmici Lige prvaka oboljeli od koronavirusa. Još davno je Otac Domovine Franjo Tuđman rekao da „nema razlike između rata i nogometa – trebaš pobijediti i tamo i amo“, stoga će nova Vlada itekako uzeti u razmatranje besmrtne riječi Prvog Predsjednika i omogućiti svim novim braniteljima povlastice zbog pretrpljenog PTSP-ja od izloženosti koronavirusu na tribinama San Sira.

NEKRETNINE

Iako nitko neće boraviti u apartmanima, cijene nekretnina neće padati. A zašto i bi kada je njihov najveći dio nastao mešetarenjem GUP-a, dogovorima, korupcijom, povlaštenim informacijama…? Nisu se one gradile po tržišnim načelima, pa da im po istim tim tržišnim principima padaju cijene. Lijepo će se pričekati da korona bude pase, pa će se nastaviti tamo gdje se stalo. Podstanari, nemojte se nadati.

KONCESIJE

Po prvi put u hrvatskoj povijesti raspisat će se javni natječaj za koncesije na plažama bez da je unaprijed određeno kome će se dati. Nitko se na natječaj neće javiti, jer će smatrati da je već unaprijed određeno kome će se dati.

TAKSI

Taksisti će plaćati korisnicima da se voze s njima, jer je dobro poznato da je po automobile najgore kad stoje i ne voze se. UBER će i tu zeznuti konkurenciji. Svaka druga vožnja će biti gratis, pa će uštedjeti.

ČASNE SESTRE

Časne sestre zatvorit će apartmane i otvoriti domove za starije i nemoćne. Koja tuga, to je možda i najtužnije u cijeloj ovoj priči oko koronavirusa.

STRADUN

Zvuči nevjerojatno, ali moglo bi se dogoditi ako ovo ljeto ne bude turista – vidjeti domaćeg čovjeka na Stradunu i reći mu:

-Kenova?

-Pomalo. A ti?

-Ae.

-A da.

IVICA BOBO ROKO

Dobri naš Ivica moći će uzeti mrzlu pivu iz frižidera trgovine bez straha da mu se ugrije dok dođe na red na blagajni.

d

IMA LI JOŠ DOBRIH VIJESTI

Lokalce neće zaskočiti ubacivač iz Sjeverne Makedonije i nuditi ručak „po fenomenalnoj cijeni“, neće nas piliti lijerica na Onofrijevoj fontani, niti će nam parati uši plakanje klapa za neobranim maslinama. Cijene u ugostiteljskim objektima skakat će bungee dumping. Kugla sladoleda mogla bi opet postat jednoznamenkasta, a i cijena pizze mogla bi se spustit sa visina. U svakom zlu, nešto dobro.

MORE

Neće biti ni kruzera, jedrilica, katamarana, barkarijola… pa će samim tim more biti nikad čišće. Neće se slijevati toliko puno kanalizacije u plavetnilo, kao ni plastičnih boca i saketa. Jadna ešerihija koli, ona će stradati ni kriva, ni dužna u čitavoj pompi oko koronavirusa. Riblji fond će se ponešto obnoviti, a na pjaci bi se mogla pojaviti i riba koja tamo nije boravila desetljećima, nego je išla direkt u restorane. Pošto neće biti turista Dubrovčani neće imati što raditi, pa će odlaziti na kupanje i tamo besplatno plivati, igrati vaterpolo, nogomet, nogotenis i tresete. Betule će po plažama spustiti cijene, pa ni gemišt neće biti nedostupan, a moći će se leći na besplatne ležaljke. Netko će reći.

-Mati mila, što je dobro bez turista i para, samo da ovako potraje!

Popularni Članci