test

Mom bought a tractor, SHCH!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL (DD ILUSTRACIJA)
Još su prije 2014. godine tadašnji visoki politički dužnosnici tražili privođenje novinara na informativne razgovore, kako bi otkrili svoje izvore od kojih dobivaju detalje istrage protiv Sanadera. Potom je promijenjen zakon pa istraga nije više tajna nego nejavna.

Znači kako novinari, tako ni javnost, ne mogu nazočiti ispitivanju okrivljenika, ali informacije iz spisa takve istrage smiju objaviti u interesu javnosti. Zakon nije promijenjen zato što su naši političari ili DORH željeli transparentnost u interesu javnosti nego zbog zahtjeva Bruxellesa. E sad, neke zemlje nisu promijenile svoje zakone, poput Mađarske, Bugarske i Rumunjske, ali Hrvatska jest. Čini se kako se AP u ovoj fazi svoje vladavine odlučio ugledati na ove tri zemlje na čelu sa Zokijevim prijateljem Orbanom. Svaki neznalica koji pomisli kako to ima ikakve veze s autokratskim vladanjem ili još nečim gorim, običan je mrzitelj i mračni, bilo vanjski, bilo unutarnji neprijatelj. 

PLENKIJEVE DOBRE NAMJERE 

Radi se o tome kako je dobri naš Plenki, baš nekidan, slušao izjavu profesora Jokića o rezultatima istraživanja koje pokazuje kako su nam mladi sve depresivniji i ne vjeruju nikome. Ni profesorima, ni institucijama, a  posebno ne vjeruju političarima. Zato je zamolio političare da se prestanu vrijeđati i da uljuđeno komuniciraju štiteći hrvatske institucije jer je i to način vraćanja povjerenja u ljude, koje se kod mladih pokazalo katastrofalnim. Dakle, poanta je u tome kako se naš Plenki zbog toga želi što više približiti Zokijevom pajdu Orbanu, kako bi okolnim putem popravio odnose sa Zokijem, u skladu s naputkom zabrinutog profesora Jokića. Samo je u tome stvar. Logično je kako će svaki pošteni novinar, jednako  kao i oduševljena dobronamjerna javnost, podržati takve premijerove dobre namjere. Inače, ljubitelji Eurosonga preveli su Mamu ŠČ na engleski. Zvuči sjajno: „Mom bought a tractor, SHCH“! Kakve to veze ima s prethodnom temom? Baš nikakve, potpuno bezveze mi je palo na pamet.

MAESTRALNI SPOTOVI I MILIJUNI EURA (PROTIV) KORUPCIJE

U međuvremenu, Vlada priprema veliku kampanju kojom će građanima ukazati na štetnost korupcije. Želi podići javnu svijest o njenoj pogubnosti po društvo i jednako tako potaknuti građane na prijavljivanje korupcije, ali i naravno pomoći u zaštiti 'zviždača'. U tu svrhu planira potrošiti pola milijuna eura na promidžbene spotove i slične projekte. Tih pola milijuna eura  bit će utrošeno iz plana oporavka, dakle, EU novca. E sad, Europa traži rezultate kako bi se dalje mogao trošiti novac iz iste kese plana oporavka. Kako će provjeravati rezultate još nije razvidno, ali u svakom slučaju možemo očekivati maestralne spotove kakve smo imali pred uvođenje eura. Znate ono kad none unuci kaže: “Ne brini, neće ništa poskupjeti“. Nakon tih novih antikorupcijskih spotova, percepcija građana o totalnoj premreženosti države korupcijom, koja je ipak, je li, samo percepcija, trebala bi se promijeniti. Ako ništa, onda barem iz mišljenja o totalnoj premreženosti korupcijom u samo veliku premreženost. Ako se to doista i dogodi, bio bi to  kolosalan uspjeh ove Vlade. Možda uključe i spot onog pekara koji na pitanje kako ćemo plaćati eurima odgovara: „ Ništa lakše! Jednostavno“!  Pa tako uđe neki dundo u pekaru i pita : „Kako ću prijaviti korupciju?“ Na to će mu pekar razdragano: „Ništa lakše! Jednostavno!“. I tako mic po mic i ode pola milijuna eura. Kako? Jednostavno! Mom bought a tractor, SHCH!

VRIJEME ZA RJEŠAVANJE TRASE, ALI I BROJA TRAKA ZA BUDUĆNOST

Za to vrijeme, u Stonu je Predsjednik Uprave HC-a izjavio kako je gotovo sve pripremljeno za gradnju 'brze ceste' do Zračne luke, o kojoj slušamo gotovo trideset godina. Naveo je i trasu koja prolazi iznad Omble što je Komolac diglo na noge. E sad, nejasno je iz njegove izjave, je li Studija utjecaja na okoliš gotova ili se još čeka. Zanimljivo je kako isto kao i nekad, HC i dalje planira graditi dvotračnu cestu kakva je zamišljena još 1986. godine. U planu je i spajanje s dubrovačkim mostom. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica s pravom kaže kako je to potpuno besmisleno s obzirom na broj vozila koja već sad prolaze od stonskog mosta prema Karasovićima. Dvotračna je imala smisla nekad, za današnji ljetni promet premala je i četverotračna. Cestu ne radiš za danas ili sutra nego za budućnost. Jednako kao što je besmisleno njeno spajanje na dubrovački most jer bi se opet opteretila magistrala i zagušio prilaz Gradu. Nadajmo se kako ovaj stav Potrebice, kao stav Grada, nije problem županu pa će podržati njihove ideje. Uz toliki promet dvotračna je cesta, cesta za prošlo stoljeće. E sad, očekujemo od župana da digne veliku galamu oko ideje prolaska ceste nad Omblom, barem toliku kakvu je digao oko gradnje aerodroma u Trebinju, inzistirajući kako će to zagaditi Omblu. Sad je vrijeme za rješavanje trase, ali i broja traka za budućnost. U protivnom možemo svi samo pjevati: „Mom bought a tractor, SHCH!“ Eto vas.

Popularni Članci