test

KRONIKA POVIJESNIH STRANPUTICA Tandara mandara

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Klimava teorija o rodama koje donose djecu, bila je od vazda omiljena roditeljima male djece, kad su odgovarali na škakljiva pitanja o njihovom dolasku na svijet. 

Onako, tandara- mandara priča, koja izaziva još više pitanja. Danas se djeca rađaju šesna i pristojna; rado bi zahvalili rodama za maloga brata ili sestru.

Ovih su dana japanski naučnici na Sveučilištu Kyoto otkrili kako muške reproduktivne stanice plivaju prema svom cilju protiv struje, koja bi im se trebala opirati. Tako ovi plivači zapravo 'krše' jedan od glavnih zakona fizike. Zamisli ti samo!

Zasad još nisu otkrili pogon koji spermiće tjera prema jajnim stanicama, pa laici tu zaslugu pripisuju muškim donatorima spermića, čijim žestokim ispucavanjem oni, uz eksploziju napuštaju matični brod. Jer oni sami ne mogu poput lososa plivat uzvodno, protiv struje.

Kako god bilo, i Japan i ostatak bogatog zapadnog svijeta krši hrpe prirodnih zakona pa im zato rode rijetko dolaze. U siromašnijim zemljama pak, situacija je sasvim drugačija. Tamo se ne zamaraju naučnim teorijama, nego se hvale enormnim prirastom stanovništva. Znači, nije problem u rodama.

Prema genijalnoj ideji našega župana, a uz podršku svih jedinica lokalne samouprave, odsad ćemo i mi i naši turisti avionima slijetat na - Ruđera Boškovića. Osim kad puše bura. 

Iz Trebinja je podrška izostala, a tamošnji portali su s negodovanjem pisali o našoj uzurpaciji imena, lika i djela poznatog Srbina - Rimokatolika, koji je, ko i njegov otac Nikola, iz Popovog polja, dakle Srbin. Doduše, priznaju da je živio u Dubrovniku, ali to nema veze. Pola Grada i danas nastanjuju Hercegovci, pa što? Nego, njima je krivo što im kasni izgradnja njihova aerodroma, a bili su naumili nazvat ga po našemu Isusovcu. Eto! Mi se nikad ne bismo žalili da oni počaste njegova oca Nikolu koji se tamo rodio i živio. Ili recimo, ratnog gradonačelnika i kamiondžiju Božidara Strašnog. Možda i Čiču Dražena Mihailovića.

Uvriježeno je mišljenje javnosti kako naši političari ljube samo donji stražnji dio tijela inozemnih kolega, a jedan je sa smiješkom popratio i štipanje za vlastitu guzicu. Možda je to nagnalo našega ministra vanjskih poslova da s prednje strane i to u usta poljubi njemačku šeficu diplomacije.

Ona se pak sramežljivo izmakla i samo joj je uho okrznuto njegovim markantnim nosom. Neskloni mu oporbeni kritičari odma' su posumnjali, kako je u pitanju bio loš izbor ministrova parfema 'Agroproteinka', koji tek rijetkima u državi ne smeta. Ili je ministar zaboravio, 'ko koga ljubi u bajci o zgodnom kraljeviću, koga je u žabu pretvorila zla vještica.

Prijeratni poznati cvjećar Todorić prvo je pošteno platio jedan dinar za svaku firmu koju mu je povjerio otac Domovine, pa je zaposlio pola nezaposlenih Hrvata, da bi na kraju ispalo da je ratni profiter, kriminalac u pretvorbi i privatizaciji, da ne plaća porez, krade i preprodaje žito i svašta nešto. I dok je gazda u dvorcu mastio brke, vjerujući kako će mu kmetovi u podnožju brda otplaćivat dugove, država smislila Lex Agrokor, Zakon za otimačinu. Sve mu po zakonu uzeli i podijelili, a njega natjerali u azil.

A sad je Međunarodni sud za investicijske sporove u Washingtonu prihvatio tužbu Todorića protiv Republike Hrvatske. Ako presudi u korist tužitelja, gazda će opet mastit brke u dvorcu, a više milijardi odštete će platit hrvatski kmetovi. Ako narodu i bude teško, vlast će to izdržat! Borg dao, Borg uzeo.

Novoizabrani šef Parlamenta Crne Gore, Andrija Mandić, nekad poznati branitelj Jugoslavije, za vrijeme rata naše područje je čistio od ustaša, televizija, bijele tehnike, auta i svega ostaloga. Za svoje junačke podvige, u srpskoj je otadžbini počašćen titulom četničkog vojvode. Jedini i službeno četnički dužnosnik u članici NATO-saveza ponosan je na svoju titulu. Fetivi Crnogorci tvrde da je ovo novi udarac na putu prema EU. Nisu sretni ovim izborom, a za to krive Albance koji su ih izdali i podržali ga. Navodno ih prevarilo što čovjek nema bradu. Ko bi ga znao?                                                                                                                                                     Muškarca iz Pakraca uhitila policija jer je na ulici pokazivo srednji prst poznaniku i to - dvaput. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prijeti mu globa do četiri tisuće eura. Što li je on umislio, da je političar ili saborski zastupnik?

Ovo nije prvi put da se ljudi kažnjavaju za njima potpuno nerazumljivo i nepoznato tumačenje gestikulacije. Priča mi jedan penzioner kako su ga izbacili iz Doma zdravlja, a nije im ništa skrivio. Otišo čovjek rano jutrom da mu izvade krv, a sestra kaže: daj prst! Zgrabila ga za kažiprst, a on, kad je vidio kolika je igla, prepo se da će mu ga probužat skroz na skroz, a to je baš bio rijetki prst koji mu još nije strado od artritisa. Pa je lijepo zamolio sestru da uzme onaj srednji, manje potreban i ne služi mu više nizašto. A ona ga štrapacala što se s njom tobože sprda, pa ga izbacila iz ambulante. Sad njega samo zanima ima li neka ustanova gdje se vadi krv iz srednjaka, a da se ni'ko ne naljuti?

Pa me zamolio da se raspitam postoje li precizne upute o tome koji se prsti smiju pokazivati, dok su ostali savinuti. Što je s rogovima, koji se koriste lokalno u Dalmaciji; ono, evo ti roge, ali se može isto tako koristit i ko prijateljsko upozorenje nekome, kad mu partner/ica nabija rogove. Smije li se to pokazivat ili se to isto goni? Ili i to smiju samo ovlašteni stručnjaci u Saboru?

Mario Klečak

Popularni Članci