'

KOMENTAR Zabrana otvaranja novih apartmana je udar na demokraciju i kapitalizam

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Koje je rješenje? Demokracija, kapitalizam, slobodno tržište, autokracija, kmetstvo, vrapci, komarci, Minea, Linea, Ikea? Ima dobra i loša vijest. I glase isto. Nema rješenja. Treći kamenčić od Sunca je šizofren planet, budale svi mi što smo se odlučili reinkarnirati baš ovdje pored puno boljih dimenzija

Demokracija i kapitalizam nekad znaju baš satrat – kunu se u neograničeno slobodno tržište, a kada istom tom tržištu daš neograničenu slobodu nastaje kaos. Naravno, stvari nikad nisu crno-bijele, pa tako ni ovo. Uzmimo kao primjer taksije u Dubrovniku. Liberalizacija taksija napravila je kaos s prometom po dubrovačkim ulicama, ali s druge strane je smanjila broj mrtvih. Mnoge pijandure bi danas bile pokopane na Boninovu da su cijene taksija kao prije. Ovako će zbog jeftinoće uzeti Uber, a neće s par promila sjesti u svoje.

Posebni kaos je na tržištu apartmana. Cijene nekretnina diljem Europe i svijeta zbog AirBnB ekonomije lete u nebo, najmovi su suludo skupi, domaće stanovništvo nema gdje živjeti, niti može priuštiti stan. Zbog svog tog kaosa, prije neki dan autonomna regija Južni Tirol na sjeveru Italije uvela je ograničenje broja noćenja. Broj turista koji smiju prenoćiti neće više smjeti premašivati brojke iz 2019. godine. Drugim riječima, zabranjuje se otvaranje novih AirBnB apartmana. Jasno je zašto su donijeli ove mjere, ali što bi na to rekli demokracija i kapitalizam? Zabrana nove konkurencije, ej, pa nije li to sami atak na smisao slobodnog tržišta?

Sad će ovi postojeći apartmani još više moći dići cijene noćenja, a istovremeno im kvaliteta smještaja može padati. Brige ih, turisti koji žele posjetiti Dolomite više nemaju izbora. Oni koji su imali sreću do sada otvoriti apartman(e), njima će biti super, a svima drugima se u budućnosti uskraćuje prilika da i oni nešto sa strane zarade.

Maro Marušić - jedini kolumnist

Gledajući ove odluke Južnog Tirola, svakakve mi ludosti padaju napamet. Evo uzmimo novinarstvo. Previše je portala, televizija, radija, svega. Zašto se ne donese odluka da samo Dubrovački dnevnik smije objavljivat vijesti? Što je najluđe, to bi imalo više smisla od Južnog Tirola. Dubrovački dnevnik ne bi imao problema s financijama, okupio bi najbolje novinare i čitatelji bi imali vrhunske uratke. Ili nadalje, da se svim novinarima zabrani pisati kolumne osim mene. Da ja budem jedini kolumnist i poberem svo vrhnje. Ili da se smiju tiskati jedino knjige koje ja želim objaviti. Bježi konkurencijo, ne može se godišnje objavljivat ovoliko knjiga, stradat će nam sva stabla.

Unutar zidina zabranit otvaranje novih restorana. Ovi stari koji su imali sreću da su se otvorili sada mogu raditi i pohani izmet, nema problema, turisti će jesti, nemaju gdje drugo sjesti. Zabraniti nove sladolede, nove vodiče, nove skipere, nove izlete, možda čak i izvođenje novih pjesama. Ako ćemo baš do kraja, zabraniti turizam. Pa onda otvoriti tvornice. Ali ako ćemo otvoriti tvornice onda Kinezi i ostali Azijci ne mogu više biti jeftina radna snaga, treba im to zabraniti. A ako im zabraniš da su jeftina radna snaga, onda su Azijci gladni. Zato im treba zabraniti glad. Neka siju žito i ubijaju vrapce, davno ih je Mao Ce-tung naučio.

Vrapci i komarci

Zabraniti vrapce. I komarce. I Mineu. I Ninu Badrić. I naravno Jelena Rozga. Zabraniti korištenje mozga. Zabraniti južni tiramol. Neka se roba suši na sjeveru, na buri. Zabraniti da puše jugo, i da pada kiša, zabraniti Danila Kiša - Index Librorum Prohibitorum - samo Maro Marušić smije tiskati, ne zaboravite. Zabraniti golmanima utakmice bez golova, zabraniti internet bez trolova, zabraniti okupljanja krava bez volova, zabraniti mafijaške sačekuše bez olova, zabraniti rast pomadorama kraj korova, zabraniti Prvi svjetski rat oko rovova, zabraniti sve cipele osim Borova, zabraniti maestralu da se penje preko 15 čvorova, zabraniti gradnju kosih krovova, zabraniti ljubavne veze bez psihičkih bolova, zabraniti otvaranje novih shopping mallova, zabraniti zabrane južnih tirolova…

Autokracija i despotizam nekad znaju baš Jean-Paul Sartre - kunu se u neograničenu tiraniju, a kada istoj toj diktaturi daš neograničenu slobodu nastaje Mučnina. Naravno, stvari nikad nisu crno-bijele, pa tako ni ovo. Uzmimo kao primjer vrapce i komarce u Kini. Liberalizacija kineske gladi napravila je kaos s usjevima po kineskim selima, ali s druge strane je smanjila broj mrtvih kukaca. Mnogi komarci bi danas bili pokopani na Bon Xi Novu da su brojke vrabaca kao prije. Ovako će zbog smanjenog broja presretača, slobodno labati kineske usjeve.

Koje je rješenje? Demokracija, kapitalizam, slobodno tržište, autokracija, kmetstvo, vrapci, komarci, Minea, Linea, Ikea? Ima dobra i loša vijest. I glase isto. Nema rješenja. Treći kamenčić od Sunca je šizofren planet, budale svi mi što smo se odlučili reinkarnirati baš ovdje pored puno boljih dimenzija.

Stoga treba leći na sunce, uputiti pogled ka južnom tiramolu i slušati cvrkut vrabaca. Bar dok ne dođe Mao Ce Tirol i zabrani im otvaranje novih AirBnB gnijezda.

Popularni Članci