test

KOLUMNA VJERE ŠUMAN Bičevanje!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Envato, Filip Brala/PIXSELL
Gradu Amsterdamu je dokokotala gužva usred grada, poglavito zbog prevelikog pritiska na postojeću infrastrukturu što ugrožava normalan život građana. Ogroman je broj turista koji cijele godine dolaze legalno pušiti 'maricu', jednako kao i onih koji posjećuju četvrt s curama u izlozima, uz ostale, je li, znamenitosti tog grada. Posebno je kritično vikendima. Gradska vlast je zato donijela odluku i skratila radno vrijeme svih lokala u centru. I to drastično - do deset ura navečer!

U nekima će čak i ranije prestati posluživanje alkohola i marihuane. Tko je pušio, pušio je. Tko je namjeravao u Crvenu četvrt razgledavati izloge i nešto odabrati, isto je 'popušio'. Sad će morati cure naručivati preko QR coda. Novo, novo, novo vrijeme! Nema tamo korumpiranja gradskih vlasti ili ne daj Bože kojekakvih šefova policije, kamoli sitnijih policijskih službenika. Logično, nije u igri ništa nelegalno. Sve brate mili legalno, samo s kraćim radnim vremenom i zamračivanjem 'izloga'. Bilo kakvo plaćanje 'reketa' i dalje nema nikakvog  smisla. 

U nas su stvari posve drugačije. Sve što to može biti, već je zabranjeno! Zabrane nemaju nikakve veze s prevelikim pritiskom na infrastrukturu. Ali to je neka druga tema. U gradu se nastoji smanjiti istovremeni dotok turista na Stradun, ali te muke se odnose samo na dva mjeseca najveće špice. Infrastruktura je u kolapsu  i kad nema turista. Nema u nas u Gradu neke službene ulice ili  'Crvene zone' jer je to neprimjereno za moralne i ostale osjećaje građana. Usprkos tome, najstariji zanat na svijetu cvijeta jednakim intenzitetom kao i u ostalim, što morskim, što kontinentalnim destinacijama Domovine. Pritom je jako dobro do detalja razrađen sustav pa su cure smještene po unajmljenim apartmanima, ali i ordiniraju po kućama, jahtama i drugim otmjenim mjestima. Kako bi sve besprijekorno funkcioniralo, svi u lancu moraju dobiti svoj dio kolača, zbog čega je kvalitetna umreženost ključ uspjeha. Dosta je uglednih i uspješnih likova tu umreženo, ali Bože moj, to je i logično. Velike poslove rade oni koji su dokazano uspješni. Neće valjda tu brljat' neki nesposobni jado. Jednako tako, za kvalitetu posla važna je dobra spona. S kime? Normalno, s predstavnicima reda i zakona.

Odvjetništvo i druge službe povremeno moraju  raditi nadzore, pa i prisluškivanja, na osnovu dojava ili iz sličnih razloga. Bez ikakve zle namjere, u mjere su im upali neki koji nisu nikako smjeli biti tu. Sve zato što je jedna od cura iz 'apartmana' povremeno zivkala jednog visokopozicioniranog policijskog službenika. Službe su diskretno upozorile ovog i sad više nije u priči pa nema ni dokaza kako je u njoj bio. Osim njegovog broja, u mobitelu izvjesne Petre K. , jedne od brojnih cura iz apartmana. Možda ga je onako, posve bezazleno, dobila od prijateljice na kavi. Možda zbog prevelikog stresa na poslu u kojem često mora biti strog, voli kad ga se dobro izbičuje po goloj guzi. Ima nas svakakvih. Psihologija je takve potrebe odavno objasnila. Ipak je najvažnije da nam sustav funkcionira i da voljena nam pravna država radi svoj posao. Ako je smisao države, vjerujemo li Aristotelu, sreća njenih građana, onda tu funkciju naša država odlično obavlja. Svoje drage, vjerne i bliske na dnevnoj bazi maksimalno usrećuje. Vrijeme je Adventa. Kad će, ako ne sad, država pomoći i usrećiti svoje vjerne ljude u sustavu? Što se ostalih građana tiče, pomalo, još nisu došli na red. Ali radi se, vrijedno se radi na tome. Jednako kao i na Banovini. Problem nas Hrvata je što smo jako nestrpljivi. Je li tako? Tako je. 

Iako, barem zasad, nemamo Ministarstvo sreće, Vatreni su kao i brojni naši sportaši sasvim dostojna zamjena. Takva ministarstva postoje u nekoliko država, zasad srećom van Europe. Kako je red i običaj, na glavnom zagrebačkom trgu odvijao se veleban doček Vatrenima. Prema procjenama, na Trgu bana Jelačića i okolo njega, usprkos hladnoći, okupilo se blizu 100 tisuća ljudi. Voditelji su vrištali i stenjali, glazbenici svirali i pjevali (kako već tko) i bio je to, što se programa tiče, jedan uspješan provincijski vašar. Svi su se poslije okomili na, kao, loše voditelje. Ipak treba podsjetiti kako voditelji imaju ili bi trebali imati scenarij koji je netko napisao, netko odobrio i na kraju netko i režirao. Tog nekog odabrao je HTV. Kako je ispalo, bilo bi bolje da se Lokas umjesto scenarija i režije drži Potjere. Tamo nas zamara inzistiranjem na svojem silnom znanju, ali je ipak zbog svih ostalih sudionika to sasvim dobra emisija. Puno bolja bi cijela priča bila da ju je preuzeo Domagoj Vida. Sasvim sigurno bi svi zajedno bili puno zadovoljniji. Kako god, uspjeh Vatrenih, kao ni sreću nacije, nije uspio zaje…., mislim zeznuti, čak ni ambiciozni Lokas. U tom duhu, uživajte i dalje u ovim lijepim danima koji nas vode Božiću. Nek vam je svima sretan i blagoslovljen Božić i čuvajte jedni druge! Imajte se lijepo i radujte se sa svojim najdražima! To i jesu najveći darovi ovog velikog blagdana. Eto vas. 

Popularni Članci