test

KOLUMNA Oda radosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Prekinut je štrajk sudaca. Ponovno se osjetio mio dašak pravne države. Iako prema anketama većina Hrvata nije podržavala štrajk sudaca, većinu sudaca ionako nije briga što Hrvati misle.

Imaju i pravo kad ih neupućeni kritikaju kako vaga pravde odavno nije kalibrirana, pa osim što se sudi sporo, veliki gadovi dobivaju male kazne. Još se naslađuju njihovim malim plaćama pa kažu - ako im se ne sviđa plaća od nekoliko tisuća eura, široko im polje; nek idu u Irsku, s ostalom sirotinjom. Oni naivni vjeruju Mamiću da u nas suci mogu dobro živjet i od bakšiša. Tako ti je s neukima. Briga njih što Hrvatska nema kapaciteta da sve te ljude strpa u ionako pretrpane zatvore. Trebalo bi izgraditi još barem 10 -15 zatvora. A to ne možeš iz europskih fondova. Zato su kazne male i blage.

I eto, na koncu ni Vlada ih nije podržala, ali će im svejedno malo krešit plaće, pa će se brzina rješavanja sporova smanjiti na desetak godina.

Nakon što nas je Amerikanac Trump poučio da je laž alternativna činjenica, hrvatski premijer je laganje Turudića nazvo reduciranim izričajem. A ministar policije je potvrdio kako je spomenuti sudac prošo najrigoroznije sigurnosne provjere.

A onda je predsjednik države, kojega su prije zvali fikus, a sad kaktus, pomamio javnost izjavom da kandidat nikako ne smije bit izabran radi čvrstih dokaza o njegovim grijesima.

Pa su mediji objavili poruke s mobitela oduzetog onoj bivšoj državnoj tajnici, što je u nas

na Svetog Vlaha pila kafu u Gradskoj kafani. Već sutradan su iscurile u javnost poruke suca i njemu jedva poznate bivše državne tajnice, u kojima on njoj tepa 'lipoto', a ona njemu - di si radosti.

 

I tako je predsjednik opet podijelio Hrvate. Jedni su sigurni da sudac nije kriv. Njegov mobitel može dirati i telefonirati koga volja. Tako je bilo i kad je nepoznat ne'ko, s njegovim autom bježo policiji. Kakvi su to dokazi? Altroke prognoze onih drugih kako će navedeni gospar bit prvi državni odvjetnik koji će uhititi samog sebe. Jer, tobože, ako državne institucije i moraju radit svoj poso, đe to piše da je on moro odradit bivšu državnu tajnicu? I onda nije ni čudo da časni i kvalitetni muškarci, što kleče subotom na kamenu studenome, više ne daju ženama blizu. Sad je jasno koliko samo jedna Hrvatica i katolkinja može ofabrikat muškom rodu!

O časti i kvaliteti političara se već mjesecima licitira na Novoj TV. Na postavljena pitanja, većina gledatelja su do prije nekoliko dana stranci na vlasti redovito davali negativne ocjene, o čemu god je bilo pitanje.

A onda obrat; zadnju setemanu, premijeru i Vladi bolje ocjene nego ikad. Moglo se posumnjat da je Nova TV dobila lovu da frizira rezultate glasanja. Dok slučajno nije objavljen nedavni sastanak premijera i mladih HDZ-a, kojom zgodom ih je podsjetio čemu zapravo služi mobitel. Za aktivno sudjelovanje u svim online anketama. Tako su mladi već rano naučili kako se penje na stranačkoj ljestvici i gdje ih to može odvesti.

Čitali smo ovih dana kako je u nas u Gradu jeftinije umrijet nego živjet. Kažu, u cijeloj državi poskupjeli sprovodi, a u nas - bagatela. To ti ga dođe ko Crni petak. Iz našega 'Boninova' su tu pogodnost potvrdili, i naveli cijenu običnog sprovoda po cijeni od samo - tisuću eura. Naravno, samo ako imaš svoj grob i da ne tražiš mumificiranje i zlatni sarkofag, kako bi i u drugom životu bio među povlaštenim stranačkim faraonima.

Za one koji grob nemaju, bolje da se pripaze i čekaju dovršenje već davno uplaćenog smještaja na Dupcu. Sad im je taj smještaj tek u roh - bau fazi, pa useljenja nema dok ne bude - ključ u ruke. Neka se dobro pripaze, jer nema police osiguranja koja pokriva zagrobni život.

Predsjednik Ustavnog suda uz nešto problema prilikom čitanja, objavio je odluku kojom je potvrđena HDZ-ova zabrana rada nedjeljom. Naveli su neospornu potrebu blagajnica da imaju neradnu nedjelju, kako to Bog zapovijeda i povijesno-kulturološki običaji.

Mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca osporavali su tu zabranu, ali nisu ništa mogli protiv odluke mudrih sudaca, koji ne rade ni subotom, a kamoli nedjeljom. Zajedno s ostalih 270 tisuća državnih službenika. Male trgovce sve to podsjeća na tečajeve o braku, spolnim odnosima i zabrani pobačaja koje drže svećenici zavjetovani na celibat. Pitaju se radi li se o nesposobnim bivšim sucima, koji su dosad dva puta ukinuli zabranu rada nedjeljom, ili su nesposobni ovi koji sad ovako tumače Ustav.

Jer taj isti Ustav dozvoljava rad nedjeljom stočarima, vatrogascima, policajcima, konobarima, kuharima, kockarima, doktorima. Ali pekarima ne! Ako nemaju benzinsku pumpu.

 Mario Klečak 

Popularni Članci