'

Božja pomoć

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: RTL
Nakon porazne izlaznosti hrvatskih birača na izbore za EU parlament, ponovno su se zavrtjele ideje o uvođenju obveznog glasovanja. Neke zemlje poput Belgije to imaju i nije u pitanju nekakav presedan.

S druge strane, naše političke strukture, niti imaju volje, ni interesa, uvoditi takvu obvezu iz jako puno razloga. To nije bio interes ni SDP-u, dok je bio na vlasti, a još manje to zanima Plenkija. Jednako kao što ni jedni ni drugi nisu imali volje riješiti biračke spiskove koji su debelo nabujali, pa imamo više glasača nego stanovnika. No, to ni nije neka tema. Tema je, kao i svih godina dosad, prepucavanje novih zastupnika u Saboru, posve jednako kao što su to činili u prošlom sazivu.  

Ništa pametno, novo, a kamoli konstruktivno nismo čuli na 'aktualcu', osim prepucavanja, vrijeđanja i nezanimljivih retoričkih eskapada. No dobro, saznali smo kako Bulj nije član Mosta, nego će sad postati članom. Ne'š ti vijesti. Nakon takvih, već viđenih trkeljanja svi izlaze zadovoljni i uvjereni kako su im 'dobro metnuli'. Kad sve to gledaš, sasvim je logična, pa ako hoćete i posve je očekivana, sve manja i manja izlaznost. Čemu, kad se samo oni dobro zabavljaju doskočicama na nivou vrtića. Je li Dabro doista studirao i dobio valjanu diplomu, doista je lako provjerljivo, puno lakše ako to činite s pozicije saborskih zastupnika, pa i onih oporbenih. Procedura provjere je poznata. 

U međuvremenu su birači, dobra srca, pomogli Bartulici u njegovim, dosad dramatičnim financijskim problemima. Sam Bartulica to nije tako doživio, već se zahvalio dragom Bogu koji mu je pomogao u toj njegovoj teškoj situaciji, u kojoj su se svi sotonisti  okomili na njega. I što reći o znanju jednog velikog vjernika i teologa, koji doista vjeruje kako Svevišnji nema drugog posla osim namještanja izbora za EU. To reče i uteče,  iznajmljenim Ferrarijem s vozačem iz Bože mi prosti miljea. Taj vražji Ferrari, nakon nekoliko dana,  jako je snervao i Penavu, pa je pozvao Bartulicu da se ispriča biračima jer će u protivnom morati povući ozbiljne poteze. Koje to ozbiljne poteze može povući Penava? Najviše što može je izbaciti ga iz stranke. Neš ti kazne. Soli na rep.  Dobri naš, još veći od 'velikih'  domoljuba, Bartulica, dobro je zbrinut u toj Europi, koju prezire. Croatia first! Čak i kad jednog dana ode u mirovinu, s europskim dodatkom, koji toka sve europarlamentarce. Svaki od njih na mirovinu, najčešće onu saborsku, dobije i poseban europski dodatak od 1700 eura. Tu se nema što dodati osim u Bartuličinom stilu i neznanju - Bogu hvala! Jer Bog trpi i veće gluposti. 

Za to vrijeme u SDP-u se zakuhava. Nakon Peđine najave kako neće ići po novi mandat, sve je više potencijalnih kandidata, s ambicijama za šefovanje tom strankom. Prvi je najavio Hajdaš Dončić, koji je, kako sam kaže, prelomio. Što je to prelomio, taj svim mastima premazan negdašnji esdepeov ministar, kojeg  u Gradu ne pamte baš po dobrom. Ne'š ti prelamanja. No, interesa je puno, špekulira se o Zokijevim i ne Zokijevim favoritima. Tu je još Mirela Ahmetović u fazi prelamanja, Picula je prelomio, zna se da je gradonačelnik Ploča Krstičević odavno prelomio. Upravo je u fazi trajnog preseljenja u Zagreb, što će Pločani jedino osjetiti kad se radi o vezi za splitsku bolnicu. Ima tu i nekoliko vrlo vrijednih i pristojnih ljudi, ali poznajući stare i dobro istrenirane politike naših stranaka, proći će onaj koji ima bolje 'mentore' ili neko totalno novi kao protest, što je ipak manja mogućnost. Teško se može zalomiti neko jako kvalitetno čudo. Who cares? 

U Gradu je, kao i svake godine, glavna tema, problem kaosa na Pilama. Problem nije u Pilama, nego u divljaštvu, bahatosti i bezobraštini vlasnika buseva svih vrsta, ali jednako tako i taksista. Bez drastičnih kazni, više operativaca pa ako treba i ako je nemoguće organizirati stalno prisustvo policije(?!), onda angažiranje nekih sigurnjaka. Jer teško se može predvidjeti što će kojoj budali pasti na pamet. Budalama kojima ni kućni odgoj ni poštivanje starine nije dio habitusa. Eto vas! 

Popularni Članci