test

ANALIZA Može li Vido Bogdanović nakon 2 milijuna kuna poslova s Tolićem i aerodromom glumiti neovisnog komentatora?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Bivši dubrovački gradonačelnik iz prošloga stoljeća Vido Bogdanović, koji je član HSS-a, ali odnedavno u političkoj mirovini nakon što je dao ostavku na mjesto predsjednika dubrovačkog HSS-a, iznimno je aktivan u ovoj političkoj kampanji. On je često prethodnih godina, osim kad je sam i bio kandidat, u procesu izbora sudjelovao kao neovisni politički analitičar na televizijama i kao sugovornik u novinama i portalima.

Tako to radi i sada, ali ovoga puta u ulozi aktivnog zagovaratelja. On daje intervjue za lokalne novine gdje već u samim naslovima glasno lobira za Roka Tolića, svog nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika, kojega je doveo na tu funkciju kao golobradog mladića od 24 godine, nakon završenog fakulteta, bez ikakvog prethodnog radnog staža i iskustva. Zamislite uopće kakva bi se bura digla kad bi tako nešto sa stranačkom mladeži netko napravio danas?!

Novine nisu dovoljne, kao ni bespuća interneta pa je tako Vido Bogdanović sinoć gostovao i na Dubrovačkoj televiziji u emisiji urednice Marije Njavro kao komentator te je komentirao nadolazeće lokalne izbore. Iako je došao u ulozi neovisnog komentatora koji se oprostio od politike  ujedno i zadnjim danom sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, njegova uloga je bila sve samo ne nezavisna.

Bogdanović na televiziji popljuvao gotovo svih

Sve kandidate je eliminirao,  jednoga po jednoga te ih redom secirao. Kandidatkinja Dubrovačkog demokratskog sabora Terezina Orlić se kandidirala po njegovim riječima jer joj je u penziji dosadno. ''Netko čuva unuke, netko veze, a netko se kandidira.'' Bio je to naravno još i totalni šovinizam.  Naglasio je naravno kako mu je ona poznanica, čisto da ne bi bilo zabune pa da ne ispadne kako on nešto ima protiv nje. Za Karla Gjurašića je također naglasio kako mu je on prijatelj, ali je ponovio iste riječi koje je izrekao i kandidat za župana Roko Tolić, da je iznenađen njegovom kandidaturom uz dodatak kako je i on jedan od kandidata koji su se kandidirali kako bi pomogli onima na vlasti.

Najbolji kandidat po zapažanjima nezavisnog kandidata bio je Roko Tolić. Doista, Bogdanović je kao HSS-ovac rekao da ne može ništa ružno reći niti protiv Nikole Dobroslavića jer na Županijskoj razini HSS koalira s HDZ-om, no Roko mu je prvi izbor. Priznao je kako se često čuju na telefon prije ili nakon neke emisije, da ga on tu i tamo nešto savjetuje, te je naglasio kako mu je Roko bio zamjenik dok je on bio gradonačelnik.

Sponzori i sponzorstva

Nastup Vida Bogdanovića više je djelovao kao nastup Nezavisnih intelektualaca, smiješne montirane emisije s YouTube kanala, nego kao nastup nezavisnog komentatora. Taj i dalje aktualni član HSS-a u svojim javnim nastupima specifičan je baš zato što ga nikakva stranačka stega ne prijeći izreći svoje mišljenje o ičemu. Ali, Županija je tradicionalno godinama dotirala pozamašnim iznosima obiteljsku tvrtku supruge Vida Bogdanovića  koja se bavi PR uslugama,  ali i organiziranjem evenata uz pokroviteljstvo te iste Županije. Oni su godinama bili zlatni sponzor tih događanja, tipa FestiWine, festivala klapa Aklapela ili ranojutarnjeg sviranja Ane Rucner na Srđu, a što je ta agencija organizirala. U organizicijama, ali i pregovorima sa Županijom oko festivala znao je sudjelovati i sam Bogdanović. 

Ta je tvrtka poslovala redovno i sa Zračnom lukom Dubrovnik dok je na njenom čelu bio Roko Tolić.  Kad se analizira to poslovanje postaje puno jasnije kako Bogdanović ima itekako mnogo razloga za podršku Toliću van same činjenice što uživa njegovo beskrajno povjerenje, toliko da ga je zaposlio kao zamjenika gradonačelnika Dubrovnika bez iskustva. Točnije, tu se radi o vrtoglava dva milijuna kuna razloga.

Zračna luka Dubrovnik je u vrijeme dok je Roko Tolić bio direktor obiteljskoj tvrtki obitelji Bogdanović očito uredno vraćala uslugu za zapošljavanje golobradog Roka Tolića na poziciju zamjenika, u tom trenutku s referencama eventualno izlaganja školskih pjesmica u holu škole.

Dva milijuna kuna razloga

Od 2009. godine iz Zračne luka Dubrovnik prema tvrtki supruge Vida Bogdanović Dubrovnik Partner d.o.o.  isplaćeno je 2 milijuna i 100 tisuća kuna. Uz tvrtku djeluje i njihova neprofitna udruga  Aklapela, kojoj je od osnutka, uz financiranje samog Festivala, Zračna luka donirala dodatno u dva navrata još po 40 tisuća kuna.

Za ugovore o sponzorstvu manifestacija Festival Ana u Gradu, Dubrovnik FestiWine, prezentacija Dubrovnika kao turističke destinacije za američko tržište i  Festival Aklapela Zračna luka Dubrovnik isplatila je tvrtki Dubrovnik Partner 376.260,00 kn.

Za organizacijske i agencijske usluge Zračna luka je Dubrovnik Partneru isplatila nešto više od 248 tisuća kuna.

 Za usluge oglašavanja Zračna luka je tvrtki Dubrovnik Partner isplatila 316 tisuća kuna.

Na kraju,  za perfektuirane usluge troška dobavljača  Zračna luka im je isplatila preko milijun kuna, odnosno milijun i 118 tisuća kuna.

Zašto ova analiza?

Kad se zbroje svi ovi iznosi u kojima je Zračna luka Dubrovnik poslovala s privatnom  tvrtkom u vlasništvu supruge Vida Bogdanovića, koja je većinu posljednjih godina imala dvoje zaposlenih, jasno je kako Vido Bogdanović simpatije prema Toliću i ne može gajiti tako da na ove iznose zažmiri i pravi se da ne postoje. Itekako postoje, dogodili su se i radi se o znatnim sredstvima i iznosima bez kojih bi poslovanje bilo koje agencije koja se bavi sličnim poslom bilo puno neizvjesnije. 

Kad se uzme u obzir ovaj podatak još je zanimljiva jedna činjenica, a to je da je političar Vido Bogdanović vrlo ružno i uvredljivo, uz podupiranje Tolićevih kleveta, napao Dubrovački dnevnik prije mjesec dana zbog teksta o nepravilnim Tolićevim  javnim nabavama zbog kojih je Zračna luka Dubrovnik ostala bez najmanje sto milijuna kuna zbog penala.

Rekao je da smo ''polupismena ekipa koja živi od milodara iz partijskih kesa'' te da informacije koje smo ekskluzivno istražili i objavili, a sve do jedne su se pokazale točnima u lipu, ''nije nikakvo novinarstvo''.

S obzirom na iznose javnog novca na koje smo naletjeli uz vrlo minimalni trud i novinarsko istraživanje shvatili smo zašto Bogdanović iznose javnog novca koje dobivaju mediji zapravo smatra - milodarima. Tko zna, možda jednog dana i mi dođemo do milijunskih cifri pa postanemo konačno neovisni društveni komentatori.

Popularni Članci