„Pokazali smo kulturu i vještine, prezentirali smo Grad najljepše što smo mogli i uspjeli smo“

Autor: Petra Srebrović
Dubrovčanima je od prije bila poznata kao DJ Ivess, a sada je znamo i kao vrsnu kuharicu i pobjednicu kulinarskog RTL-ovog showa 'Tri, dva, jedan – ho, ho, ho!'. S nama je podijelila dojmove sa snimanja i otkrila planove, a za čitatelje Dubrovačkog dnevnika tu je i recept za Ivaninu tortu od mjendula. 

Ovogodišnja RTL-ova kulinarska emisija 'Večera za 5 na selu' bila je najbolja ikada - složni su brojni korisnici društvenih mreža, a najgledaniji tjedan bio je onaj naš, dubrovački, u kojem je jednu od pet kuhača držala Ivana Bačić. Nakon maestralne izvedbe naših Dubrovčana u Večeri za 5 na selu, Ivana Bačić, Karloti Bender i Zoran Kosović obukli su pregače, zasukali rukave i još jednom oduševili skladom i veselom energijom u blagdanskom izdanju emisije Tri, dva, jedan – ho, ho, ho!'.

RTL  

Kakvi su vam dojmovi nakon pobjede?

Moram priznati da su mi emocije bile jače 30. prosinca kada se emitirala emisija u kojoj sam proglašena pobjednicom, okružena onima koji najviše vjeruju u mene, moja djeca, roditelji i Nikša. Nema tih riječi kojima možete opisati tu navalu emocija. 

Znala sam da će biti senzacija, samo zbog činjenice što dolazim iz manje sredine, ali euforija koja je naslijedila nakon proglašenja pobjednika je nešto što ću pamtiti cijeli život. Mobitel je samo zvonio, stizale su poruke od onih koje poznajem, onih koje ne poznajem, onih koje nisam godinama čula, a uvijek su tu negdje, pa i komentari po društvenim mrežama, sve je to dio jedne prelijepe priče. 

Poseban je osjećaj, moram priznati, kada čitate sve te poruke, komentare o sebi, čestitke. Emisija je bila emotivna za  mene, ali i za mnoge koji su gledali, nisam mogla vjerovati da su ljudi plakali sa mnom, da sam toliko dirnula u emocije ljudi koje uopće ne poznajem. Neopisivo, stvarno...

Vjerujem da vas ljudi prepoznaju, kako reagiraju kada vas susretnu?

Teško je proći, a da me netko ne zaustavi, pa barem onako usput u prolazu dobaci "bili ste super, najbolji ste". Ponosna sam na sve što smo odradili, od 'Večere za 5 na selu' i na kraju 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!'... Pokazali smo kulturu, vještine, prezentirali smo Grad najljepše što smo mogli i uspjeli smo.

Imate li planova za neki novi smjer u životu u kojem bi spojili kulinarstvo, možda 'profesionalnije' od kućne atmosfere?

Kulinarstvo je oduvijek bilo nešto u čemu uživam. Nemam nikakve profesionalne planove, ja sam ipak samo domaćica iz jednog doma. Imam samo sreću da mi je imao netko prenijeti sve to znanje, hraniti me vrhunskim receptima i moju ljubav prema kuhanju dovesti do nečega u čemu zaista uživam.

Cijela Hrvatska je budno pratila i veselila se dubrovačkom tjednu Večere za 5 na selu, a čini se kako su i sada mnogi navijali za Tim Škerac, bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske dolazili.

Mislim da se ta ljubav prema kuhanju vidjela još u 'Večeri za 5 na selu', kako kod mene, tako i kod ostalih kandidata, i gledatelji su to prepoznali. Odmah u prvoj epizodi se dalo naslutiti da će to biti nešto drugačija emisija. Pet različitih karaktera, ali svi nekako svoji, iskreni. Bilo nam je stalo samo do zabave, da zabavimo sebe, a i gledatelje, i tu smo uspjeli. 

Osvojili smo Hrvatsku zato što smo bili spontani, nije tu bilo glume niti kalkulacija. To se odmah prepoznalo i mislim da smo simpatije dobili upravo zbog toga.

RTL

Možete li usporediti ova dva showa, kako ste se snašli na snimanjima?

Što se tiče samoga snimanja, naporno je, čak je 'Večera za 5' manje naporna jer četiri dana festižate, dok samo jedan dan kuhate, ali 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' je nešto drugačije. Bilo je presinga, ograničeni ste s vremenom, sve vam je novo, nije to vaša kuhinja da znate gdje je što, pa ponekad i prifali nešto što u vašoj kuhinji imate, a sad se snađi. 

Ekipa na snimanju, kamermani, produkcija, to su ljudi koji su svaki dan u showbiznisu, bez obzira na njihovu predanost poslu, jako su zabavni i duhoviti. Oni su ti koji ti na kraju i razbiju ikakvu napetost ako je imaš. Ali opet sve ovisi o vama samima i što vi nosite u srcu. Pozitivna energija osvaja svakoga, što zračite, to privlačite. Pet ekipa, 15 super ljudi, svi smo tu bili iz jednog te istog razloga, a to je da se zabavimo. 

Osim tima Škerac koji je privukao najviše pažnje, i gospodin Božidar je bio svojevrsna vijest. Kakav je dojam ostavio na vas?

Čovjek je onakav kakav jest i uživo. Profesionalni je kuhar i zna što radi, ali mislim da mu nije trebalo nikakvo eksponiranje u amaterskim kulinarskim emisijama jer pored nas amatera, čovjek se nije snašao, a još njegova narav koju ne zna iskontrolirati, rezultira debaklom koji sebi ne bi smio dozvoliti. Zvao me je i čestitao mi je na pobjedi, objasnio je zašto je otišao, i ja ga tu razumijem.

Puno ste toga kuhali, pa i kušali, je li vas neko jelo posebno dojmilo?

Sva ta jela koja smo tamo spravljali su jela 'na brzinu', za moj pojam anemična. Meni su vam bile najdraže moje slastice i Zoranova riba. Ono što sigurno naučite je da u 90 minuta možete svašta napraviti, premda ja još uvijek ostajem pri svome, a to jest - da se prava jela kuhaju više od 90 minuta. Naučili smo nešto i o sebi, a to je da smo timski igrači i moram vam reći da smo to vrhunski odradili s obzirom na to da nismo vježbali. Imala sam osjećaj da kuham s Karloti i Zoranom cijeli život. Opet bih sve ponovo.

Najdraži Ivanin recept je onaj torte od pečenih mjendula, a s nama je za čitatelje Dubrovačkog dnevnika podijelila detaljne upute pa se i vi možete okušati u spravljanju ove slastice.

Ivana napominje kako je po receptu to torta, no može se praviti i kao kolač. 

TORTA OD MJENDULA 

Od 40 dkg pečenih mljevenih mjendula, odvojite 12 dkg (za biskvit)

Istucite 6 bjelanjaka, a zatim u to ručno umiješajte 12 dkg mjendula i žlicu brašna. Sušite na 160 stupnjeva, otprilike 30 minuta. 

Krema: Izmiksajte 25 dkg masla, zatim dodajte 25 dkg šećera u prahu, 6 žumanjaka, ostatak mjendula i 6 žlica istučenog šlaga. S ostatkom šlaga premažite kolač.  

Savjet: Mjendule koje kupite u butizi, ako nisu blanširani, samo 5 minuta ubacite u vrelu vodu da im kora omekša i zatim odstranite tu koru, i tako bijele bademe stavite u pleh u pećnicu na 180 stupnjeva 5 do 10 minuta. Zamirisat će vam cijela kuća i onda ste sigurni da su dovoljno pečeni. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom

Popularni Članci