Miho Katičić o Šarenoj zimi u Uvali: Stvorila se izvanredna sinergija, a pogodili smo ključne stvari

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Pojedini božićni i novogodišnji ukrasi još uvijek stoje na Lapadskoj šetnici što predstavlja podsjetnik da se u blagdansko vrijeme na ovom prostoru nešto zanimljivo događalo. U drugom pak smislu, kao trajna vrijednost ostaje sjećanja kod djece i posjetitelja na zanimljiv i veseli program u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala.

"Prezadovoljan sam jer kad su drugi zadovoljni, kad je povratna informacija od čeljadi iz grada, ali i gostiju fantastična, samim time smo i mi zadovoljni kao organizatori", govori Miho Katičić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti te voditelj Šarene zime u Uvali koja je ove godine okupila doista veliki broj posjetitelja. Bez sadržaja, kojemu je prethodilo okupljanje kvalitetnog tima, ne bi bilo ni posjetitelja. Upravo o tome što se sve događalo u Uvali, tko je sve sudjelovao u kreiranju programa i kakve su reakcije djece govori za Dubrovački dnevnik Miho Katičić.

- Stvorila se izvanredna sinergija, kao kad bacite kamen u more pa nastanu koncentrični krugovi… Temeljem iskustva pogodili smo neke od ključnih stvari, a to su popodnevni termin, bogati programi vikendom, dubrovački izvođači i naglasak na igraonice koje su animirale djecu – pojasnio je Katičić naglasivši kako će upravo to biti okosnica svih idućih Šarenih zima u Uvali što je integralni dio Dubrovačkog zimskog festival. Kao takav, program je prepoznat kod djece i odraslih koji već zapravo znaju kad vide zamjenika pročelnika u Uvali da se nešto zanimljivo događa. I sam Katičić često je u điru prilikom čega razgovara s djecom osluškujući njihove reakcije na saržaje s ciljem poboljšanja ili mijenjanja programa.

- Stalno razgovaramo s djecom i uvažavamo njihove reakcije. Iz Upravnog odjela još davno je započela akcija 'Poslušajmo što djeca govore'. Trudimo se uistinu ih slušati i mislim da su zbog toga ovi programi dobri. Primjerice na temelju dječjih zahtjeva Forum mladih funkcionira kao cjelogodišnja manifestacija koja traje već deset godina i pokriva sva područja od literature, plesa, mladih bendova, filma… - navodi Miho Katičić.

Upravo tako je nastala i Šarena zima u Uvali.

- Ona je bila prošlih godina temeljena više na plesnom i glazbenom izričaju, a ove godine smo ciljano išli na to da maksimalno angažiramo i uključimo djecu kao aktivne sudionike, a ne samo promatrače – kazao je Katičić dodavši kako je Uvala od 30. studenoga 2019. do 5. siječnja 2020. godine bila mjesto bogatih događanja za djecu.

- Posebno mi je drago bilo vidjeti da je program ujedinio ljude koji rade na Lapadskoj šetnici; kafiće, restorane i adventsku kućicu, a značajnu suradnju smo imali sa Sunset Beachom gdje se održao dio programa. Svi su na neki način dali ruke i to je bila dobitna kombinacija da Uvala zimi oživi na obostrano zadovoljstvo korisnika i poslovnih subjekata – istaknuo je voditelj Šarene zime.

Program je nastao uz podršku pročelnika Dživa Bričića i tima iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, a aktivni suradnici su bili Informadur, Zajednica tehničke kulture, UR Institut, Slovensko kulturno društvo Lipa, Le Petit Festival, Lena Kramarić, Zagi Eventi i drugi koji su omogućili održavanje Street art festivala, predstava, radionica, glazbenih nastupa, izložbi…

- Taj krug ljudi se širi i mislim da ćemo u budućnosti imati još više projekata kad profunkcionira Centar za mlade kroz dva mjeseca. U Uvali postoji ogroman prostor za napredak, prvenstveno infrastrukturni što stvara velike mogućnosti u kreiranju sadržaja. Mislim da je došlo do dobre sinergije javnog i privatnog sektora te udruga mladih što je rezultiralo dobrih programom i velikom posjećenošću – konstatirao je Katičić koji je istaknuo neke od zanimljivih događaja u Uvali koji su obilježili ovogodišnju manifestaciju.

Naime, na veliku završnicu Zagi Eventi su organizirali nastupe mađioničara, pravljenje ukrasa, oslikavanje lica, a sve su posebno oduševile i dirnule gluhe violinistice. Osim toga, veliki interes je bio za radionice Zajednice tehničke kulture, Street art festival, pričaonice bajki, predstave…

- Cilj je bio da djeca nauče nešto novo uz pozitivnu atmosferu. Kombinacija edukacije zabave uz već spomenute pogođene termine i izvođače dobitna su kombinacija. Ne trebamo izmišljati toplu vodu pa ćemo ovaj koncept zadržati i idućih godina, a planiramo ga još dodatno obogatiti novim izvođačima – zaključio je za Dubrovački dnevnik zamjenik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti te voditelj Šaren zime u Uvali Miho Katičić.

Popularni Članci