INTERVJU VIDO BOGDANOVIĆ 'Privatne iznajmljivače treba oporezivati, sada plaćaju smiješni paušal'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vido Bogdanović u intervju, među ostalim, govori o Matu Frankoviću, Peru Vićanu, Andru Vlahušiću, političkim strankama, iznajmljivanju apartmana, otpadu, GUP-u…

Razgovarao: Maro Marušić

Vido Bogdanović je gradski vijećnik HSS-a i nekadašnji dubrovački gradonačelnik. Popričali smo s njim o raznim dubrovačkim aktualnostima.

Nešto više od godinu dana je do lokalnih izbora. Hoćete li se kandidirati za gradonačelnika ili će možda HSS nekoga podržati unutar koalicije?

Vjerojatno neću sudjelovati na budućim izborima. Već mi je 66 godina, vrijeme je za povlačenje. Pretpostavka za povlačenje je spremnost nekog od mlađih za preuzme stranku u Gradu. Inače, izborni zakoni su katastrofalni, čak i protuustavni. U Ustavu stoji da vlast izvire iz naroda, a u praksi izvire iz stranaka koje manipuliraju raspoloženjem naroda što u konačnici čini žarište korupcije. Inače sam protivnik predizbornih koalicija.

Što je Mato Franković sa suradnicima napravio dobro, a što loše otkako je preuzeo vlast u Gradu?

Ne znam zašto se svaka garnitura postavlja kao da je povijest počela od njih. Uistinu me iritira agresivna promidžbena kampanja koja traje od prvog dana očito po onoj da nije bitno što si napravio nego ono što si objavio da si napravio bez obzira koliko je to istinito. Svaka prilika se koristi da bi se napale prethodne garniture, često neargumentirano. Istini za volju, ova garnitura jest zatekla nekoliko nesređenih ili pogrešno započetih projekata i može se reći da su dobro reagirali i završili projekt pročistača vode, pokrenuli i ubrzali projekt aglomeracije, završili obnovu Lazareta, unapredili dogovor s DPDS-om, nastavili projekt groblja na Dupcu (iako je to idiotski projekt), nastavili izgradnju škole u Hladnici… Sad i ja ispadam njihov promotor. Zato se čudim čemu neistine u samohvali. Recimo tvrdnja da se u sportskoj infrastrukturi ništa nije učinilo 30-40 godina. Podsjećam ih da je sanirana ozbiljno oštećena dvorana u Gospinom polju koja je za opsade bila logistički centar obrane Dubrovnika, izgrađen pomični krov na bazenu (nakon što je u ratu nabavljen balon i nakon rata uređen bazen u Kuparima), uređena školjka bazena, izgrađena velika školska dvorana u Mokošici, izgrađena mala dvorana u zgradi solidarnosti u Mokošici, izgrađena športska dvorana na Ilijinoj glavici, brojna školska i kvartovska igrališta… sigurno nisam sve nabrojio. A onda oni izjave da su izgradili igralište u Gospinom polju, ustvari igralište je postojalo oni su ga uredili i postavili umjetnu travu. ''Izgradili'' dvoranu za borilačke sportove u Mokošici, a dvorana je izgrađena još u doba Nikole Obuljena, u moje doba smo je opremili i predali judašima. Vjerojatno treba opravdati nevjerojatnih 3 milijuna kuna utrošenih u ''izgradnju'' dvorane... Uistinu ne razumijem motive za takav PR. Ima toliko pozitivnih aktivnosti koje mogu ako hoće isticati da im zbilja nije potrebno izmišljati nekakve podvige.

Mislim da je najveći propust ignoriranje postojećih prostornih planova i bespogovorna spremnost njihove svakodnevne primjene. Tvrdnje da se ništa ne može učinit nisu ništa do pomanjkanja odvažnosti ili nerazumijevanje problema.

Luta se i u osmišljavanju zbrinjavanja otpada. Na terenu se ne osjećaju nikakvi pomaci. Brojni radovi komunalnog uređenja su dobrodošli i pohvalni no to su ipak redovni radovi koje očekujemo da uredna gradska uprava svakodnevno obavlja i da ne budu toliko skupi, ali nedostaje strateških promišljanja i vizija.

Valjda misle da će Centar za gospodarenjem otpadom kada se napravi pripomoći zbrinjavanju otpada s područja Grada?

Tu treba biti oprezan. Moramo bit svjesni da živimo u Europi koja kad je otpad i smeće u pitanju bezuvjetno vodi zero waste politiku što znači da se gotovo ukupan otpad treba reciklirati i vratiti u proizvodnju, a da udio ostatka otpada ili ''smeća'' smije biti minimalan i tek kao takav odgovarajuće zbrinut. Odvajanje otpada se mora obaviti na razini lokalne samouprave a na tome nije napravljeno dovoljno i što je najgore krećemo se u krivom pravcu. Nije cilj izmiksano smeće umjesto na Grabovicu vozit u Lučino razdolje, cilj je da izmiksanog smeća ne bude, a da ostatka smeća bude malo ili nimalo. Tada nam tvornica smeća u Lučinom razdolju i ne treba, a to je osim ekoloških boljitaka ušteda od više nego pola milijarde kuna. Ne mogu vjerovat da odgovorni političari, lokalni i županijski ne razumiju tu prostu formulu. Ili možda imaju neke druge interese, a to bi bilo vrlo opasno i skupo.

Zajedno s Jadranom Baračom i Androm Vlahušićem pokrenuli ste sudski postupak radi poništenja Ugovora o održavanju i korištenju gradskih zidina zaključenog između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. Znate li što je s tim postupkom, u kojoj je fazi?

Ne znam što je s tim, nemam nikakvu povratnu informaciju. Stalno visi pitanje u zraku je li način na koji sada djeluje DPDS legalan? Smije li udruga na način kako to sada radi uspostavljati poslovan odnos na javnom vlasništvu?

Julia Mačinković

Andro Vlahušić najavljuje povratak u politiku i kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima. Ima li šanse?

Ne znam ima li šanse i ima li uopće smisla da ponovo pokušava. Nakon marine, terminala, golfa, Belvedera, intenzivne apartmanizacije, prostornih planova, (ne)europskih fondova i usprkos dosta dobrih poteza, pogotovo u prometu (ali bez mikro asfalta), mislim da je bolje da uživa u mirovini. Otvoreno sam ga podržao dva puta, neću treći.

 A Pero Vićan?

Pero će uvijek imat svoje klijentističke glasove.

DUSTRA i vaš bivši stranački kolega Željko Raguž jačaju i dobivaju sve više glasova.

To je zanimljiva priča. Ne prođe niti jedna točka dnevnog reda na gradskom vijeću a da se netko od HDZ-ovih vijećnika ne obruši na prethodnu gradsku vlast okrivljujući je za sve stvarne i izmišljene probleme. Istovremeno zaboravljaju da je njihov strateški partner sudjelovao u toj vlasti koja je cilj njihovih čestih osporavanja i optuživanja. DUSTRA je stranka bez svjetonazora organizirana na principu ''a đe sam tu ja?'' Dustrina tri glasa su nagrađena rukovodećim mjestom u društvu čije interese, kao i interese Dubrovnika nije ni pokušala zaštititi u prethodnom mandatu.

Nedavno su se pustili probni baloni da bi se u budućnosti mogao ograničiti broj apartmana u Dubrovniku, odnosno zabraniti otvaranje novih. Što vi kažete na tu ideju?

Nekontrolirana apartmanska aktivnost u Gradu predstavlja ozbiljan problem. Postoje gradovi u svijetu koji pribjegavaju zabrani daljnjeg otvaranja novih apartmana. Načelno sam protiv zabrana. Treba izjednačit uvjete poslovanja za sve koji se bave uslugom smještaja u turizmu pa osim istih poreza treba propisat i turističke rente. Nije normalno da netko tko vuče korist od nekog resursa ništa za to ne plaća ili ništa ne vraća u taj resurs. Onaj tko ima apartmane u Gradu i za to plaća smiješni paušal ama baš ništa ne plaća Dubrovniku za nemale prihode koje vuče isključivo zahvaljujući činjenici da mu je apartman u Gradu.

U obiteljskoj tvrtki hendlam 16 kreveta u apartmanima na Lopudu, u sustavu sam PDV-a i poreza na dobit, ali Lopud nema nikakve izravne koristi od moje poslovne aktivnosti u kojoj iskorištavam potencijal koji se zove Lopud, ma što to bilo. Ne može tako. Turizam generalno koristi određene potencijale i oni koji imaju poslovne koristi od te aktivnosti moraju financirat održanje resursa i njihov daljnji razvitak.

Znači niste za to da se nekoga tko ima više apartmana više oporezuje, a onoga što ima samo jedan malo?

Ma ne, bez obzira koliko neki titular ima apartmana primjenjuje se ista stopa rente iz prihoda u određenoj turističkoj zoni. Ne može bit ista stopa u Gradu, u Gružu ili na Osojniku. Možda na Osojniku ne treba ni biti rente već poticajima pomagati razvitak aktivnosti. Poduzetnici će sami odlučiti koliko mu se apartmana isplati imati, a grad ili općina finom regulacijom stope rente upravlja cijelom aktivnošću. Svakako, od ovog treba izuzeti klasični zimmer frei koji nije poduzetnička djelatnost već jednostavna usluga koja je ustvari socijalna mjera.

Međutim, kako se god okrene kaos je na tržištu. S jedne strane imamo potpuno liberalizirano tržište poput taksija, uskoro bi se to moglo dogoditi i turističkim vodičima, a na drugoj se uvode propisi i zabrane?

Potpuno slobodno tržište nigdje ne postoji, to je globalna laž. Slobodno tržište je slobodno onoliko koliko tržišni regulator to dopusti. U tome se vidi mudrost vlasti. Kad se za to pojavi potreba regulator pomaže ugrožene gospodarske aktivnosti dok se stanje na tržištu ne stabilizira. Nama veliki igrači dijele lekcije, a mi k'o prvašići klimamo glavom i idemo iz problema u problem, iz pogreške u pogrešku. Javni taksi prijevoz je komunalna usluga i ne smije biti potpuno prepušten tržištu. Na lokalnoj samoupravi je da se izbori za ulogu regulatora kad je taksi u pitanju.

Što vi kažete za prekomjernu gradnju po Dubrovniku i GUP koji to omogućava?

Već sam puno puta spominjao prostorne planove i to je naš najveći problem koji aktualna, ali i prethodne vlasti nisu htjele ili nisu znale riješiti. Gotovo tri godine je aktualna vlast odgovorna za stanje u prostoru, ali uporno ne čini ništa dok se u prostoru doslovno divlja. Strah me je da se od ove vlasti ne može ništa dobro očekivat kad je prostorno uređenje u pitanju pogotovo sad kad smo čuli da je ponovo aktualna mogućnost obnove Belvedera kakav je bio ili čak njegovo povećanje na 120 tisuća metarakvadratnih.

Popularni Članci