test

INTERVJU S OLGOM MURATTI 'Oni koji su osmislili Dubrovački dogovor u Zagrebu danas šute i skrivaju se'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Olga Muratti postala je ponovo gradska vijećnica. 

Predsjednica dubrovačke podružnice Hrvatske stranke umirovljenika bila je šesta je na listi HDZ-a u okviru koalicijskog dogovora, što znači da je ušla u Gradsko vijeće. S Muratti smo razgovarali o nadolazećim izborima, njezinoj odluci da ide s HDZ-om u izbore, kao i prošlosti, dotaknuvši se promišljanja o životu i politici u načelu.

ŽIVOT NISU NI LIJEVI, NI DESNI

Vi s HDZ-om. Kažu da je kao da s HDZ-om ide Zoran Milanović.- Bila sam u SDP-u, jesam. Ali, ja sebe doživljavam socijaldemokratkinjom. Gdje sam nekoć bila najaktivnija? U Forumu žena SDP-a, čiji rad mogu usporediti s HSU-om. Počela sam u Forumu žena koje su pomagale. Pomagale drugome. A kad čovjek radi i pomaže, onda ne isključuje nikoga nego okuplja. Uključuje. Zato nije bitno je li netko bio u HDZ-u ili SDP-u. Onome tko radi za ljude, to nije i ne može biti bitno.

No, pamte vas kao strogu SDP-ovku.

- Zato što sam se suprotstavljala gradonačelnici Dubravki Šuici. Mene ljuti kako su ljudi površni. Oporbeni vijećnik je tu da ukazuje na probleme. Bila sam glasna oporbena vijećnica koja je ukazivala na ono što nije valjalo. Ne znači to da sam bila zadrta SDP-ovka koja mrzi HDZ.

Dakle, ljuti vas identifikacija sa strankom.

- Život nisu, ni lijevi, ni desni. O čemu mi govorimo? Osobno, imala sam sreću da sam početničke korake učinila uz one koji su znali što je vlast i što je oporba. Moj mentor u gradskoj vijećnici je bio pokojni Đuro Kolić, kad sam ušla u Gradsko vijeće on je bio predsjednik, sjedali smo na različitim stranama, ali nisam doživljavala ono što sad gledam u Vijeću.

Sve je manje te stare škole...

- Ali onda se radilo o projektima. Danas su to nadmetanja. Prestiž. Milijuni.

V.S.

Teorijski ovo što vi govorite stoji. Ali, u praksi, moramo ipak znati zašto pripadamo nekoj stranci, što uopće dakle znači pripadati stranci, a znači i neka ideološka usmjerenja.

- Bila bih sretna da je moja bivša stranka ostala pri svojim načelima. Ostala bih i danas njezin član. Jesam li rekla dovoljno?

Što joj, dakle, nedostaje?

- Socijaldemokracija i briga za čovjeka. Kao članica SDP-a ja nisam pošla negdje drugo. Dugo godina nisam bila u stranci. I odluku o odlasku nisam lako donijela…

Danas, u kratkim crtama, zašto ste napustili stranku?

- Izašla sam kad sam vidjela da su počeli gaziti ljude koji su najviše radili

Niste lako donijeli tu odluku?

- To mi je bila jedna od najtežih odluka u životu, nikad nisam o tome puno govorila. I danas znam reći: "U nas u SDP-u". Ali to nije ono što je nekad bilo. Gdje su uopće stari SDP-ovci?

NEMAM VEZE S DUBROVAČKIM DOGOVOROM

U redu. Ali tko je uništio dubrovački SDP-? Složit ćemo se da nisu problem Jadran Barač ili Ivan Tropan. Problem je ipak čini mi se u tim nominalnom starijim članovima stranke.

- Problem je ono nešto što se u međuvremenu dogodilo. Činjenica je da se moralo dogoditi.

Gdje je problem?

- Dubrovnik je uvijek preslika stanja u državi. Uvijek ide to s razine države... Evo, meni se prigovara Dubrovački dogovor. A ja veze nemam s Dubrovačkim dogovorom.

Pa tko ima veze?

- Imala sam ga obavezu provesti u djelo. Nemam veze s Dubrovačkim dogovorom. Imala sam odluku Gradskog odbora. A bezobrazluk je da oni koji su sastavili Dubrovački dogovor i osmislili ga u Zagrebu danas šute i skrivaju se. Zašto ne kažu da su oni ti? A ja nisam bila u Zagrebu kad se stvarao.

Ali nikako da se glasno kaže tko ga je stvarao. Nikako da se izusti.

- Prepoznat će se oni o kojima govorim. Dubrovački dogovor je stvoren u Zagrebu, a samo izrealiziran u Dubrovniku.

Vi mislite kako je problem u onima nakon vas?

- Prijelaz iz starije u novu generaciju nije dobro učinjen i tu se SDP počeo urušavati, udaljavati od ljudi. Šteta jer smo izgubili neke ljude, evo Jadrana Barača.

Nije zahvalno političare procjenjivati ljudski, dapače obilježje je to totalitarističkih režima, ali uistinu se doima kako se tu radi o jednom drugačijem materijalu.

- Prema njemu sam jako naklonjena, znam ga otkako je bio dijete, uvijek je bio mladić s kojim se moglo razgovarati i dogovarati. Veliki je to gubitak za SDP: No, možda Tropan bude još bolji. To mu i želim.

Ali što sad Jadran može? SDP mu očito nije opcija jer da jest ostao bi tu. HDZ mu je još manja opcija. Da osnuje stranku nije lud. Dakle, što mlada osoba, koja uz to ide frontalno na jake simbole dubrovačke moći poput HDZ-a ili Vićana, uopće u Dubrovniku može?

- Ne može ništa. Raditi na sebi.  Posvetiti se svom poslu. To je realnost.

 O JEDNOSTRANAČJU I PARTIJI

Zar i to ne govori o jednostranačju, koje sve više živimo?

- Upravo tako. Sve ide prema jednostranačju.

V.S.

To je sistem Partije.

- Živjela sam za vrijeme Partije, bilo je to vrijeme i kad je Partiju trebalo zaslužiti…

Bili ste član?

- Jesam, kao mlada učiteljica to je tako išlo. Nisam bila dijete Partije, član Komiteta, ali u partiji sam bila.

Čini mi se da je Partija birala one koji bolji dio sebe mogu dati društvu.

- Vodilo se računa kakav je tko čovjek. Nije svatko mogao isplivati na površinu.

Samo najbolji.

- Samo najbolji. Kasnije se to promijenilo. Zato jest propalo. Svaki sustav propada kad se prestane voditi računa tko je najbolji, a kad se počne gledati tko je podoban. Kad je partija počela gledati tko je čiji sin, sve je pošlo kvragu.

Danas smo nastavili tim putem.

- Rekli smo, jednostranačje. Evo, što se tiče prošlog saziva Vijeća, ja sam vidjela samo jednostranačje. Mali broj vijećnika je znao gdje pripada. Pa i novinari. Vi ste se prije bojali novinara, oni su bili kritični. Toga više nema. Ali to je tema financiranja medija. U svakom slučaju, onda sam dobila i nagradu za najbolju vijećnicu od strane novinara. Tada je to nešto značilo. Kritizirala sam, ali bila i afirmativna, borila se za otoke. Bila usredotočena. I sad idu pitanja, zašto ja s HDZ-om?

HSU JE STATUTOM INTERESNA STRANKA

I zašto vi s HDZ-om? Mislim, možemo sad čisto o vašem sporazumu s Frankovićem.

- Prvo, ja nisam SDP. Ja sam HSU. A HSU je interesna stranka. Statutom je interesna stranka. Molili su me da im pomognem jer sam gotova političarka, HSU ne treba političare koji se grade, oni nemaju vremena stvarati kadar. Njima je trebao gotov kadar. Družeći se s tim ljudima, vidjela sam njihove probleme. Te ljude zanima pitanje smještaja u domovima, zanima ih mogu li preživjeti od mirovine i hoće li im se osigurati adekvatna zdravstvena skrb.  A Franković je dobru vjeru pokazao kad me je zatekao kao predsjednicu Nadzornog odbora Hotela Gruž.

Onda vas je tu i zadržao.

- Ponudila sam mu mandat, ali nije me smijenio. Rekao je da ima povjerenja u mene i da mu treba pomoć da se dovede do kraja. Projekt hotela Gruž vidimo ide dalje. Prigovaraju da je malo ležaja, ali više ne može. Zahvalni smo i Vidu Bogdanoviću koji je kao gradonačelnik učinio sve da ta nekretnina postane gradska.

Koji su još projekti u pitanju?

- Govorili smo o izgradnji Čačićevog doma ispod Bolnice. Gradonačelnik je rekao da će podupirati naš projekt prema Vladi oko ugradnje liftova. Obavezao se da će osigurati besplatno dopunske zdravstveno osiguranje svima koji imaju mirovinu do 3.5 tisuće kuna. Tko sam ja da to za umirovljenike ne prihvatim? Iako to nije bila samo moja odluka. Sa mnom su na razgovore išli dvoje zamjenika Lučin i Šalja, a imamo i podršku županijskog HSU-a.

V.S.

Vi dakle smatrate da ste tu svojevrsna projektna, a ne politička podrška.

- Čista projektna podrška. Ako se nešto od ovoga ne bude ispunilo, Mato Franković će HSU imati protiv sebe. Ovo je podrška kako bi se realizirali projekti bitni za život umirovljenika. Mi ćemo se boriti za njih. A u Frankoviću sam prepoznala onoga u kome sam vidjela brigu za dobro čovjeka.

HRVATSKU NIJE BRANIO HDZ NEGO LJUDI

Kad ste predavali potpise, pitali su Frankovića kako komentira ovu koaliciju s tvrdnjom da se branitelji protive. Nonsens par excellance. Pa niste vi Šešelj da se branitelji protive koaliciji s bivšom članicom SDP-a! Ali opasna je to priča... Govori ona o poistovjećivanju branitelja s HDZ-om, uzročno-posljedično onaj tko nije HDZ valjda je ispada tako protiv države.

- Nikad neću biti u HDZ-u. Niti mogu biti. I dalje žalim što sam pošla iz SDP-a, iako je to bila moja odluka, ali ako nisam u HDZ-u je li to znači da manje volim svoju zemlju? Da nisam domoljub? Da ne volim državu? Hrvatsku nije branio HDZ, branili su je ljudi. Moj zamjenik je branitelj, član GO je čovjek iz Morinja, predsjednik Veselko Gabričević je preuzeo obranu Grada kad je bio ranjen Nojko Marinović.

 Ali, uvijek to ''domoljublje''...

- To je isto ono kao kad se ide u Crkvu pa to nešto kao znači. E, i? To je falso. To mene ljuti. Ne moram nikome pokazati tako da sam domoljub, treba voljeti ljude. Čovjek se može biti bez stranačke iskaznice. Dapače, takvi obično i jesu bolji. Ali, Franković se nije pokazao dijelom te matrice. Nije očekivao da budem u HDZ-u ili da se predstavljam kao HDZ. To ionako nikad neću učiniti. Ako me razočara od mene će dobiti jedno veliko "ne". Iako ne vidim kako me poslije izbora može razočarati jer idemo u istom smjeru.

A što se tiče samih izbora, građani su procijenili da je vaša lista najbolja.

- Sad sam pristrana, mi smo dali podršku HDZ-u, naravno da smo vodili računa da ne budemo pri gubitničkoj strani. Vi kad ste HSU morate biti uz pobjednike. Umirovljenici nemaju vremena čekati.

Kako komentirate Vlahušićev neuspjeh na izborima?

- Ne bih komentirala ničiji neuspjeh, iako o tome imam svoje mišljenje. S Vlahušićem sam surađivala i o bivšima sve najbolje, jer sve drugo i drugačije bi govorilo samo o meni.

S druge strane, Franković je skupio popriličan broj glasova.

- Mato Franković je dokazao da je zaslužio povjerenje građana i drugi mandat. Očekujem, i nadam se, da će to povjerenje opravdati i da će nakon  četiri godine ovaj grad i njegovi građani postati bogatiji za nove projekte koje je  trebalo davno prije izrealizirati

On kaže da neće biti klasičnih koalicija. Što mislite o tome?

- Ovi izbori su pokazali da će sve manje biti klasičnih koalicija. Franković je dobio mogućnost, ali i obavezu da funkcioniranje Grada organizira na najbolji mogući način. Osvojeni broj mandata u Gradskom vijeću  mu ne osigurava bezbrižnost i opuštenost i to je ono što se više ne može mijenjati. Trebat će puno znanja, umješnosti, ali i strpljenja i htijenja, a ja sam sigurna da to Mato Franković sve ima i da će to znati koristiti. Ako želite raditi najbolje za građane svoga grada onda se ne treba bojati za većinu, jer svatko od nas treba odgovarati za  glas „za“ ali isto tako i za „protiv“. Dobili smo povjerenje građana da u njihovo ime odlučujemo i tu nema mjesta  našim osobnim željama, voljama i prohtjevima.

Što se tiče Gradskog vijeća, tu bi trebali biti Vlahušić, Vićan... Eto i vi.

- Vraća se stara garda. Ali meni je drago da će doći i novi mladi ljudi.  Neka budu zalog toga da se prestane prebrojavati tko je iz koje stranke. Treba se izboriti za svaki dobar projekt.

 Neki su i nestali.

- A i to je dobro.

Popularni Članci