test

INTERVJU S KONSTRAKTOM Nabavila sam knjižicu, a uvijek se nađe i pokoji šaman

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ana Đurić, široj javnosti poznatija kao Konstrakta, vjerojatno je i najveća senzacija ove godine. Kako sebe voli opisivati, ta je 'obična, normalna žena s madežom i šiškama' ušetala s kadinom na pozornicu Eurosonga, oprala ruke, poslala vrlo snažnu poruku u višeslojnoj pjesmi s brojnim metaforama - i ušla u povijest.

S Eurosonga je izašla kao miljenica svjetske eurovizijske publike, javljale su se poznate ličnosti, osobni frizer Meghan Markle… Kupili su ih originalnost u samom djelu i izvedbi, ali i jednostavnost. Jer Ana Đurić zaista ostavlja dojam jedne jednostavne i simpatične osobe koja pjeva i piše o onome s čim se prosječan čovjek koji često nema šamana, a još češće ni knjižicu zdravstvenog osiguranja, može poistovjetiti. U svijetu filtera, Instagrama i društvenih mreža, njen je opus i ljudski pristup umjetnosti, ali i okolini zapravo unikat.

Konstrakta će večeras sa Zemljom Gruva! nastupiti pred dubrovačkom publikom u Solitudu, a prije koncerta smo s njom porazgovarali o nezaobilaznom Eurosongu, ali i karijeri koja sad već traje 20 godina, privatnom životu, planovima…

Na istom mjestu ste nastupili 2019. godine sa Zemljom Gruva!…

-2019. je to bilo? Ja već više ni ne pamtim. Pa da, bilo nam je jako lijepo. Nastupio je Darko Rundek i mi. Sjećam se ovog prostora i atmosfere.

Kako je vratiti se?

-Uvijek se lijepo vratiti u Dubrovnik. Tu imamo i prijatelje pa volimo doći, kako na ljetovanje, tako i nastupiti.

Od te 2019. pa do danas se ustvari puno toga promijenilo, ne samo na nekoj globalnoj razini i u kontekstu zdravstvene situacije nego i u vašoj karijeri. Kažete – prije smo morali sve sami, sad imamo čak i menadžera. Jeste li se naviknuli?

-U suštini se navikavaš nama budući kako smo sve navikli raditi sami. Bilo je potrebno naučiti delegirati posao dalje jer u ovim je uvjetima nemoguće popratiti sve slojeve ovog posla pa je to bilo neminovno. I jest razlika. Zemlja Gruva! je bila popularna od 2010. do 2015. godine, ali nije bilo ove, recimo to, 'širine' popularnosti. Sada su i nešto drugačiji uvjeti i društvene mreže su tu pa sve nekako brže 'plane' i brže se proširi. Drugačije je, ali ćemo vidjeti koliko će trajati jer ovo je slučaj koji je eksplodirao i vjerujem kako će s vremenom doći na neku adekvatniju mjeru.

Goran Mratinović

Sad kada na to gledate ipak s nekim vremenskim odmakom, možete li sebi objasniti kako se zapravo dogodila ta eksplozija?

-Ustvari će mi trebati još vremena da se otklonim od toga. Rekla bih kako su se poklopile razne stvari. Možda je i društveni momenat bio zgodan za to nešto što je percipirano kao novo. Druga stvar, tema o kojoj pjesma govori, a govorimo o pjesmi 'In corpore sano', je opća i ljudi se u njoj prepoznaju, i to ne samo lokalno, nego i šire pa je odatle došla i jedna šira podrška… Osim toga, pjesma je jako slojevita, pa i vizualno, što je omogućilo čitanja na različite načine. Sadržajna je, ispratila je gomila nekakvih 'memeova', 'gagova', slika, i to je sve doprinijelo tome da se primi kod publike.

Da vam je netko te 2019. godine, kad ste nastupili ovdje u Dubrovniku, kazao kako će upravo Eurosong biti taj momenat koji će vas lansirati još dalje, biste li povjerovali? Jer radite jednu muziku koja ima svoju kvalitetu, koja nije za mase, a Eurosong je nešto drugo.

-Ono što smo ranije kao Zemlja Gruva! koristili jest nacionalno natjecanje za izbor za pjesmu Eurosonga kao platformu preko koje postajemo vidljiviji jednoj široj publici. To je i sada bio poriv – predstaviti se ne bi li šira publika vidjela 'Triptih' koji smo neposredno prije toga izbacili. I da, da ste me pitali te 2019. godine, rekli bismo – nema šanse! Niti je to bio naš cilj, ali kad si već upao u taj kanal, onda sve to i izvedeš do kraja.

Eksplozija se nije dogodila samo Konstrakti u karijeri nego vjerojatno i Ani Đurić u privatnom životu. Imate obitelj, djecu, prijatelje…

-Velika je promjena jer je svemu prethodilo COVID razdoblje gdje smo mi glazbenici slabije radili i uglavnom smo provodili vrijeme kod kuće. I svi su se naviknuli na to moje prisustvo u smislu tko će što učiniti doma, a ja sam bila u raspoloženju – daj, ja ću uraditi sve što mogu! Sad je to drugačije. Tu se dogodila najveća promjena. No, dobro, sve je to nešto životno i lijepo. Samo ti treba vremena da se prebaciš u novi 'mood'.

Goran Mratinović

Moramo se još malo vratiti na Eurosong. Ove godine ste vratili i nas Hrvate za male ekrane. Prethodnih godina nismo imali nešto sreće, vjerojatnije je da nismo imali kvalitetnu pjesmu. Onda ste se pojavili i ovdje su svi krenuli navijati za vas. Svi su vas gledali! I sjećam se kad ste pljeskali kako je cijela dvorana pljeskala s vama. A vi ste izgledali baš onako – cool. No, kakva je emocija bila iznutra?

-S obzirom na to kako je Eurosong jedan veliki televizijski show, onda sve mora biti izrežirano. U dva tjedna, koliko provedemo tamo, imamo puno izlazaka na binu i vježbanja koreografije kako bi sve bilo utanačeno. Što se toga tiče, miran si jer si se s tim već suočio. Ali nisi se suočio s publikom! Budući kako je to publika koja prati Eurosong i koja je srčana oko njega, onda oni znaju sve o svemu, a kada od njih dobiješ podršku, onda sve može biti samo bolje. Onda si još opušteniji. Barem je nama tako bilo.

Ovog ste ljeta, što možemo vidjeti, prilično zaposleni. Kakvi su planovi za budućnost, na čemu trenutno radite?

-Završavamo koncertnu sezonu krajem rujna i onda smo ostavili prostor kako bismo se posvetili studiju i eventualno nekoj novoj stvari, ako za takvo što bude inspiracije. No, nije da nas tržište ganja kako moramo izbaciti nešto novo. Ako bude prilike, uradit ćemo nešto novo i posvetiti se i drugim dijelovima ovog posla.  

I za kraj, jeste li nabavili knjižicu? Ili barem šamana?

-Ima raznih šamana. Gdje god dođeš, nađe se neki. Što se tiče knjižice, slučaj je bio taj da je nisam imala, a sada je trenutno slučaj da je imam.