test

Anita Bonačić Obradović: 'Svoje znanje, energiju i ljubav prema svom gradu želim upotrijebiti za njegov rast i razvoj'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika iz redova SDP-a je Anita Bonačić Obradović. U razgovoru za Dubrovački dnevnik dotakla se tema na kojima će se fokusirati u kampanji i u svom političkom djelovanju, kao i  o motivima za aktivnim ulaskom u politiku.

Što vas je motiviralo da se uključite u izbornu utrku na gradskoj razini?

Nisam osoba koja bježi od izazova i odgovornosti. Kada mi je Ivan Tropan predstavio njegov program i objasnio njegove razloge zainteresirao me je prijedlog za suradnju. Odlučila sam prvo popričati s mužem jer kampanja oduzima puno vremena, kad sam dobila njegovu sto postotnu podršku pristala sam na Ivanovu ponudu.

Naučila sam se odgovornosti, i velikom trudu. Imam radnu etiku i znam da mogu pridonijeti. Smeta me kada primjećujem neosjetljivost za stvarne probleme i usmjeravanje interesa u vlastite svrhe. Svoje znanje, energiju i ljubav prema svom gradu želim upotrijebiti za njegov rast i razvoj. Želim promijeniti percepciju da nitko ne može dati nešto za opće dobro bez osobne dobiti. Ako mogu svoje znanje dati nekome za opće dobro, ako mogu educirati u smislu preventive, dozvolite, to radim bez materijalne dobiti.

Jako je malo žena kandidatkinja i općenito je premalo žena u politici. Kako vi usklađujete posao i obiteljski život te kako mislite da bi to još funkcioniralo uz aktivnu politiku?

            Žongliram kao i mnoge žene. Sreća nam je što mi žene imamo pravu supermoć multitaskinga. Pomoć muža i familije s obje strane je neprocjenjiva. Imam tu sreću što uvijek uskaču kad treba i tu se ponekad osjećam privilegirana. Uvijek se divim ženama koje nemaju baka servis i skidam im kapu. Teško je balansirati, jer bih lagala kad bih rekla da je lagano i tu laž bi prepoznala svaka žena, ali mi nemamo pravo na greške, kad si majka nema popravnog.

Uz sve obaveze djeca su mi uvijek broj jedan. To što sam političarka ili doktorica njih ne zanima. Dok su mali, ja sam samo njihova mama. Inače je pitanje usklađivanja privatnog i profesionalnog života blisko povezano s pitanjem rodne ravnopravnosti, pa zato promicanje načela ravnopravnosti spolova i dalje ostaje izazov i zahtijeva kontinuirani rad.

Je li biti novi u politici prednost ili mana?

            Ja bih rekla da nam je to prednost. Nemamo repova, nemamo lažnih obećanja niti populističkih ideja. Entuzijazma, volje i ideja imamo jako puno i našim sugrađanima ovog najljepšeg grada želimo omogućiti što bolji život. Jedino zajedničkom snagama možemo postići puno toga. Na mladima svijet ostaje stoga ne vidim zašto bi mladost bila mana. Naši politički protivnici će reći da nemamo iskustva. Ako iskustvo znači lagati, krasti i ignorirati narod onda to ni ne želimo. Na gradskoj političkoj sceni su kandidatkinje i kandidati koji već jesu u politici dugi niz godina i svi znaju način njihova rada. Vrijeme je za nove ljude.

Jesu li žene danas diskriminirane? Koje biste probleme žena u društvu istaknuli?

            Žene se susreću s diskriminacijom na temelju spola na dnevnoj bazi i to u svim segmentima života, u obitelji, društvu, u medijima, politici i na tržištu rada. Rodni su stereotipi toliko snažno ugrađeni u našu percepciju stvarnosti da ih nerijetko uopće nismo ni svjesni. Čak i kad smatramo da im ne podliježemo, zapravo činimo suprotno. Na ženama je ogroman pritisak usklađivanja profesionalnog i privatnog života pa su mnoge pod stalnim stresom na poslu zbog obiteljskih obveza. Dakako, sve se to odražava i na njihovo tjelesno i psihičko zdravlje. Ženama ne trebaju jeftina prepucavanja o njihovim slobodama i životima. Žene zanimaju teme jednakosti plaća, zaštite od rodno uvjetovanog nasilja, zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja, borbe protiv spolne diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i seksizma, teme socijalnih prava,  obrazovanja, pravde i sigurnosti. To su pitanja i problemi s kojima se žene svakodnevno susreću i koja traže kvalitetna rješenja i održive javne politike.

Odgovorni političari i političarke se ne naslikavaju sa ženama i progovaraju o njihovim pravima kada im to koristi, dok istovremeno krše zakonske odredbe o tzv. ženskim kvotama te ne postižu rodni paritet niti na svojim izbornim listama, niti u tijelima svojih političkih stranaka. Odgovorna politika podrazumijeva da se žene ne koristi kao dekorativnu kulisu, a rodnu ravnopravnost kao floskulu.

Mjerama s kojim se PDV za higijenske uloške i tampone, tzv. ženski porez, smanji s 25 na pet posto samo je jedan od primjera kako se direktno može podići kvaliteta života svih žena. Kroz lokalnu razinu ćemo raditi na povećanju svijesti o tome da treba izraditi rodno osjetljivi proračun te u svojoj zajednici napraviti pomake koji će omogućiti bolju kvalitetu življenja svih žena.

U dosadašnjim javnim istupima spominjali ste i neke demografske mjere, koje ideje biste tu voljeli provesti u djelo?

Zalagat ćemo se za uvođenje mjere sufinanciranja obitelji za medicinski potpomognutu oplodnju. Mjera bi se odnosila i na bračne, i na izvanbračne parove, koji će moći ostvariti pravo na sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje. To je financijska potpora za koju bismo u proračunu osigurali 300 000 kuna.Želimo našim sugrađankama i sugrađanima koji na svom putu do ostvarenja roditeljstva prolaze kroz postupke pomognute oplodnje reći da smo tu, da razumijemo želju za roditeljstvom i da želimo pomoći.

Troškovi će se sufinancirati za postupke koji se provode u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. Ako je riječ o ustanovi s područja Dubrovnika, obitelj će dobiti potporu u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše s 9000 kuna. Osim toga, u iznosu od 50 posto ukupnih troškova, a najviše sa 7500 kuna sufinancirali bi se  i troškovi medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu, za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj.

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Ivan Tropan često govori o financijama i ekonomskim temama, što će biti vaš fokus u kampanji?

Istina, Ivan više zadire u financijske i ekonomske teme, a ja sam bliža društvenim temama s naglaskom na podizanje kvalitete života. Svaki  segment u tom području je izazov, jer grad čine ljudi, a krajnji cilj je podizanje kvalitete života svim našim sugrađanima. Ideja imamo, primjera dobre prakse ima, treba politička volja, i zato smo tu. Teme će biti socijalne prirode, a fokus će biti na podizanju kvaliteta vrtića i škola, na programima produženog boravka, na povećanju broja stipendija, na uvođenju građanskog i financijskog odgoja u škole. Fokusirat ćemo se na naše sugrađane osobe s invaliditetom, na djecu s teškoćama u razvoju, na beskućnike. Mnogima ove  teme nisu toliko zanimljive, ali izazov koji je pred nama će zahtijevati drugačiji pristup upravljanja Gradom. Ova 2021. godina i 2022. će zasigurno biti krizne godine, socijalni programi i politike bit će iznimno bitne kako bismo našim sugrađanima osigurali dostojanstven život i kako bismo pomogli u oživljavanju gospodarstva.

Bit će potrebno dodatno smanjiti troškove participacije u dječjim vrtićima i produženom boravku, proširiti krug potencijalnih korisnika jednokratnih pomoći za stanovanje i režijske troškove, pojačati potpore za zapošljavanje osoba bez radnog iskustva i posebnu pažnju dati ugroženim skupinama našeg društva, osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Koju poruku želite poslati o ženama u politici?

Jako je važno potaknuti druge žene da se bave politikom. Problem s kojim se stalno susrećemo, osobito u kampanjama, je da žene često odrade ogroman dio posla, a ostanu nevidljive široj javnosti. Smeta me jako kada se kaže da žena nema, da je problem 40 posto zastupljenosti na listama, da ne govorimo o zip sistemu, odnosno rodnom paritetu.

U Hrvatskoj se, nažalost, dosljedno ne primjenjuju odredbe o tzv. ženskim kvotama, pa problem nije u zakonskim odredbama, već u strankama i tijelima koje ih trebaju provoditi. Žene imaju interes, zanimaju ih političke teme, teme jednakosti plaća, zaštite od rodno uvjetovanog nasilja, zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja, borbe protiv spolne diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i seksizma, teme socijalnih prava, sigurnosti, obrazovanja. To su pitanja i problemi s kojima se žene svakodnevno susreću te za koja traže kvalitetna rješenja i održive javne politike.  Odgovorna politika podrazumijeva da rodna ravnopravnost nije floskula, te da se žene ne koristi kao dekorativnu kulisu.

* Intervju je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom

Popularni Članci