ŽUPAN POSJETIO MLADE UKRAJINCE Iz Lavova do Dubrovnika su putovali dva dana i oduševljeni su Gradom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petra Srebrović
U Učeničkom domu Dubrovnik borave mladi ukrajinski školarci. Njih je danas došao posjetiti župan Nikola Dobroslavić, a njihov boravak u Dubrovniku rezultat je dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča. 

Četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub razgovarao je sa županom, nakon čega se župan obratio svoj djeci, a Vlad je 'uskočio' i na Ukrajinski jezik preveo sve što im je župan ovom prilikom poručio. Nakon obraćanja mladim ukrajinskim gostima, kroz Učenički dom u Dubrovniku zagrmilo je "Slava Ukrajini". Mladi ukrajinci koji odsjedaju u Učeničkom domu dolaze i zapadnog dijela Ukrajine, iz Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom. 

"Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo", rekao je ovom prilikom župan, i istaknuo kako Hrvaska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

"U ovoj situaciji jedne grube agresije Ruske federacije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način", rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, odmah na početku istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

"Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih", rekla je ravnateljica Merdžan.

"Imam 15 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži", govori Vlad iz Lavova, a uz osmijeh dodaje i kako se najčešće kupaju na Banjama i na kupalištu Šulić. 

Popularni Članci