'

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračuna EU-a

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER) Europskog odbora regija u Oulou (Finska).

Teme sastanka su budućnost teritorijalne suradnje, proračun EU-a te kohezijska politika EU-a nakon 2027. godine. Raspravlja se i o iznalaženju rješenja preprekama za intervencije hitnih službi u prekograničnoj suradnji na vanjskim granicama EU-a. Naime, postoji niz različitih vrsta pravnih i administativnih prepreka koje ograničavaju prekograničnu suradnju među hitnim službama. Neke bi se prepreke mogle lako ukloniti pravilnom provedbom pravne stečevine EU-a dok su u drugim slučajevima potrebne promjene u zakonodavstvu ili bilateralnim sporazumima, među ostalim  sa zemljama koje nisu članice EU-a i zemljama kandidatkinjama. Također, članovi povjerenstva i stručnjaci iz područja raspravljaju o mogućnostima za korištenje punog potencijala kohezijske politike u rješavanju demogratskih izazova na prostoru EU-a.

U sklopu sastanka povjerenstva COTER održava se i međunarodna konferencija: “Zajedničko stvaranje održive i sigurne budućnosti – lokalizirana rješenja za globalne izazove”.

Popularni Članci