'

ZARA SE VRATILA DOMA Potražni pas orebićkog HGSS-a spašavao unesrećene u Jablanici

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Potražni pas Zara vratio se doma nakon akcija spašavanja u Jablanici koja je bila pogođena razornim poplavama. 

U Jablanici su u akcijama spašavanja sudjelovali timovi HGSS-a, pa i onog orebićkog, a među njima Ante Dužević i njegova Zara. 

Na njihovim stranicama objavljeno je kako su timovi HGSS-a ovih dana bili angažirani Donje Jablanice gdje se intenzivno pretraživao teren u potrazi za nestalim osobama. Veliku je ulogu pri tom odigrala i Zara. 

Inače, Dubrovački dnevnik je u rujnu objavio reportažu s orebićkim HGSS-om, kad smo upoznali i Zaru. 

„U potragu idemo samo nas dvoje kako ne bi bilo ometanja i kako bi pas uspješno pronašao unesrećenog. Važno je da pas to sve radi kroz nekakvu igru, zato je potrebna koncentracija i da nema ničega što bi ga moglo ometati, i da ne osjeti to kao neko moranje“, kazao nam je tada Ante Dužević, napomenuvši kako jedan potražni pas može zamijeniti i do 30 ljudi!

Zaru je istrenirao upravo on. Pri tom je važan sam karakter psa o kojem ovisi i obuka, koja traje od dvije do četiri godine, kad se pas licencira.  

„I kod obuke je iznimno važno da se sve to psu predstavi kao igra, a ne nešto što on mora. Svaka akcija je specifična, a one u kojima su unesrećeni zapravo preminule osobe su posebno stresne. Važno je pri tom umiriti potražnog psa, stvoriti mu atmosferu kako je sve u redu, ne smije mu to predstavljati stres. Jer vi na psa prenosite svoju energiju i oni sve osjete. Kaže se kako su doktori ekspresije – ne razumiju što govorite, ali razumiju pokrete i izraze lica, a posebno se to odnosi na pse koji su vam privrženi i žive s vama. Oni osjete i tugu, i sreću, i stres“, govori nam Dužević.  

Zara je ove godine licencirana i sudjeluje u akcijama, kako na Pelješcu, tako i šire. Baš su nedavno Dužević i Zara bili u ljetnom kampu u Sloveniji gdje su demonstrirali vještine i znanje. A tim je veliko pojačanje i za stanicu Orebić koja nije imala potražnog psa.  

Popularni Članci