Započela priprema izrade Intervencijskog plana gradova i općina u Neretvi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić sastali su se danas u Metkoviću s predstavnicima općina i gradova s područja Neretve koji sudjeluju u posebnom instrumentu za korištenje EU fondova – Intervencijskom planu.

Intervencijski plan Grada Metkovića, Grada Opuzena te općina Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje” dokument je za koji je inicijativu za izradu dalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a nastavno na Zaključak Vlade Republike Hrvatske od 12. veljače 2019. godine u cilju razvoja depriviranih područja Dubrovačko-neretvanske županije. Gradovi i općine sada se trebaju usuglasiti o projektima koji će ući u Plan, a u pripremi projekata pomoć će im pružati Ministarstvo i Regionalni koordinator – RRA Dunea.

Intervencijski planovi su strateški i operativni planski dokumenti koji ukazuju na jasnu viziju i ciljeve razvoja pilot područja te istovremeno sadrže strateški usmjeren skup projekata koji integriraju „infrastrukturne” aktivnosti sa „soft” aktivnostima iz različitih područja ulaganja (npr. zaštitu okoliša, kulturnu baštinu, turizam, promet, poduzetništvo, ruralni razvoj i sl.).
Ovim intervencijskim planom bit će definirana ciljana teritorijalna ulaganja usmjerena na fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju šest depriviranih područja, odnosno  spomenutih općina i gradova iz doline Neretve, a s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.

Tako su na današnjem sastanku predstavnici gradova i općina istaknuli najvažnije razvojne projekte koje će, prema uputama i u suradnji s resornim ministarstvom, pripremati za financiranje u predstojećem financijskom razdoblju.
Također, danas je na sastanku potpisan i Sporazum o suradnji u pripremi i izradi Intervencijskog plana između regionalnog koordinatora razvoja DNŽ Regionalne razvojne agencije DUNEA i prethodno spomenutih jedinica lokalne samouprave iz Neretve.

Popularni Članci