'

'Zakon o strateškim investicijama pogoduje špekulantima!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, 28. siječnja, Dubrovački HDZ oštro je kritizirao Zakon o strateškim ulaganjima i način njegove provedbe ističući kako se radi o netransparentnom načinu ugrožavanja demokracije i nacionalnih interesa.

Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije na današnjoj konferenciji za medije iznio je svoje neslaganje sa aktualnim Zakonom o strateškim investicijama, za kojeg ističu da razbija već postojeći zakonski okvir i onemogućuje sudjelovanje građana u prostornom uređenju lokalne samouprave.

Zalažu se za doradu postojećeg zakonskog okvira kao i za uređenje pravosudnog i katastarskog sustava koji su neophodni za daljnje investicije.

Ističu da trenutačna Vlada nema ni znanja ni hrabrosti uhvatiti se u koštac sa zakonodavstvom i neučinkovitom upravom u Republici Hrvatskoj. Smatraju da Vlada ovim zakonom "upakiranim u borbu za investicije" želi prodati preostala nacionalna bogatstva kao što su šume, vode, javne ceste. „Ovaj zakon pogoduje velikima na štetu malima", zaključio je predsjednik Županijskog odbora, Branko Bačić.

Nadalje, Županijski odbor HDZ-a ističe da je ovakav zakon štetan i za investitore, jer ukoliko nema potrebe za urbanističkim planom uređenja pogotovo za velike projekte, teško će se znati kako će se neki projekt realizirati i koliko će u konačnici koštati.

HDZ posebno kritizira nedefiniranost kriterija koji određuju što je, a što nije strateški projekt od nacionalnog ineteresa. Prema ovim kriterijima strateški projekt od nacionalnog interesa može biti sve, a ne mora biti ništa, ističe HDZ.

Župan Nikola Dobroslavić smatra da Vlada svoju nesposobnost pokušava prekriti novim zakonima, pri tom izbjegavajući bilo kakve rasprave i glas naroda. Prema njegovom mišljenju, nedopustivo je ukidanje i smanjivanje građanskog sudjelovanja u raspravama o projektima.

Antun Kisić naglašava da HDZ nije protiv ulagačke klime, već protiv onoga što se kroz taj zakon provlači, a to su interesi pojedinaca.

Na današnjoj konferenciji, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, Bačić osvrnuo se i na aktualni zakon o porezu na nekretnine. „HDZ se protivi ovom zakonu jer će dodatno narušiti standard građana“.

Popularni Članci