VIŠEMILIJUNSKI PROJEKT Postavit će se brojne meteorološke postaje, jedna stiže i na Grudu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Palači Ranjina jučer je održan sastanak predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije te jedinica lokalne samouprave s područja županije s predstavnicima Državnog hidrometeorološkog zavoda na temu ostvarenja projekta ”Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC”, a sastanku je nazočio i zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić.

Projekt vrijedan 345 milijuna kuna za koji je odobreno sufinanciranje od strane EU u iznosu 85 posto sredstava predstavili su ispred DHMZ-a Nataša Strelec Mahović i Branka Ivančan-Picek koje su istaknule kako se diljem Hrvatske planira postavljanje ukupno šest radara od čega tri na Jadranu kao i 34 glavne postaje, 139 klimatoloških te 264 kišomjerne postaje. Također u sklopu projekta planiraju se i dvije visinske postaje te pet meteooceanografskih plutača.


Iz DHMZ-a su poručili kako će svi podaci izmjereni ovim sustavom biti javno dostupni, a u trenutnoj fazi projekta traže se pogodne lokacije koje će predložiti na svojim područjima upravo jedinice lokalne samouprave.


Nakon sastanka zamjenik Radonić je zajedno sa zapovjednikom JVP Konavle Mariom Magudom te predstavnicima DHMZ-a obišao dogovorenu lokaciju agro i meteorološke postaje na Grudi koja će omogućiti adekvatno praćenje svih klimatskih uvjeta i promjena u Konavlima.

Popularni Članci