Veselko Gabričević dobio Nagradu za životno djelo, ovo su svi laureati koji su dobili Nagrade Županije

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Svečana sjednica Skupštine DNŽ povodom Dana županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Leopolda Mandića održana je danas u Kazalištu Marina Držića na kojoj su zaslužnima dodijeljenje i nagrade Županije. 

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Veselku Gabričeviću, brigadnom generalu u miru. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Srednjoj školi „Ivo Padovan“ Blato i Omladinskom nogometnom klubu Metković.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je  Hrvatskoj radioteleviziji – Radio Dubrovniku te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Također, zahvalnice Dubrovačko-neretvanske županije medicinskim ustanovama za izniman doprinos u borbi protiv epidemije COVID-19 dodijeljene su Općoj bolnici Dubrovnik, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije te domovima zdravlja Dubrovnik, Korčula, Metković, Ploče i Vela Luka, kao i obiteljskim liječnicima te svim djelatnicima u zdravstvu u ime kojih je priznanje primio liječnik obiteljske medicine dr. Orsat John.

Gabričević je u svom govoru posebno pozdravio branitelje i obitelji stradalih branitelja.

„Da nije bilo njih, ne bih ni ja ovdje danas bio pred nama niti bi moje kolege primili ova priznanja. Kažu da ništa nije slučajno, a izgleda da nije. Prvi dodir s Dubrovnikom imao sam 1967. godine kao maturant sinjske gimnazije jer je moj gimnazijski rad bio Dubrovnik i Dubrovačke Repubulika. Tijeom Domovinskog rata sam bio zapovjednik na sinjskom ratištu i sa strepnjom smo gledali što se događa u Vukovaru. Kad je pao, sve naše misli su bile usredotočene na Dubrovnik. Svaki dan smo pored svojih briga vodili brigu i o njemu i Dubrovnik je došao u okruženje. Malo se ističe da je Dubrovnik u okruženju bio 187 dana,  no zahvaljujući hrabrosti branitelja i žitelja Dubrovnika, Dubrovnik je uspješno obranjen i oslobođen. Najveće zasluge ima zapovjedništvo obrane Dubrovnika na čelu s mojim prethodnikom pok. Generalnom Nojkom Marinovićem. Na njegovo mjesto sam došao kad je bio ranjen. Dubrovnik je bio u sličnom okuženju kao 1806. kad su isti agresori napadali Dubrovnik. Ovaj put je to bilo još bezobzirnije, strašnije, a posljedice su bile daleko teže,“ izjavio je.

„Zahvaljujući 163. brigadi, ONB-u, topničkoj bitnici iz HRM, satniji pješaštva HRM, policiji u prvom redu dubrovačkim specijalcima, te Rijeke i Varaždina, Dubrovnik je deblokiran, ali ne treba zaboraviti i ostale postrojbe. Postavlja se pitanje kako smo slabo naoružani mogli to postići? Mogli smo jer su hrvatski branitelji imali misiju stvoriti samostalnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku. To su bili ljudi koji su bili naoružani hrabrošću, odanošću, u rat se odlazilo bez ideoloških predrasuda iz prošlosti. Čovjeka ne može nitko pobijediti. Bez obzira na tehniku kojom je neprijatelj raspolagao, nije imao ljudstvo ni moral koji smo imali mi. Hrvatska država danas na političkom planu ima svojih problema, ali su oni daleko lakše rješivi. Nalazimo se u dosta složenom vremenu, posebno u vremenu bezumne agresije Rusije na Ukrajinu, no i to zahtjeva odlučnost i jedinstvo. Mi imamo snage, znanja i volje i hrvatska država tako i može učiniti,“ izjavio je Gabričević.

Veselko Gabričević
Brigadni general u miru Veselko Gabričević na dubrovačko ratište došao je u ožujku 1992., neposredno nakon ranjavanja tadašnjeg zapovjednika obrane Grada Nojka Marinovića.
Po dolasku u okruženi i blokirani Dubrovnik, Veselko Gabričević preuzima dužnosti i obveze zapovjednika obrane Grada, a nakon ustrojavanja Južnog bojišta postavljen je za zapovjednika 163. brigade HV-a. Zahvaljujući Veselku Gabričeviću, brigada koja je, početkom 1992. godine, bila sastavljena od samo 2. pješačke bojne, s petstotinjak vojnika i vrlo malo topničkog oruđa, vrlo brzo je izrasla u najveću hrvatsku pričuvnu brigadu s preko 3.500 vojnika.

Srednja škola ”Ivo Padovan” Blato
Srednja škola Blato danas obrazuje učenike u zanimanjima: opća gimnazija, strojarski računalni tehničar, na 4. stupnju stručne spreme i elektroinstalater, elektromehaničar, prodavač, vodoinstalater, strojobravar, automehaničar, frizer, na 3. stupnju stručne spreme. Učenicima je na raspolaganju i niz izvannastavnih i športskih aktivnosti. Učenička zadruga “Iz bajula” promiče poduzetništvo, tradicijske zanate i kreativno izražavanje učenika. Škola je svojim zalaganjem izborila i status škole ambasadora Europskog parlamenta. Osmislili su, pripremili i realizirali Erasmus+ projekt u kojem učenici uče o obnovljivim izvorima energije. Pri kraju je postavljanje fotonaponske elektrane snage 10 KWh u kojo će se proizvoditi električna energija iz sunčeve snage i to za potrebe srednje i osnovne škole u Blatu.
Školska zgrada je temeljito preuređena 2001. godine i od tada Srednja škola Blato radi u jednoj smjeni u optimalnom pedagoškom standardu. U prigodi stote obljetnice Škole i stote obljetnice rođenja uvaženog akademika Ive Padovana, Školski odbor je pokrenuo inicijativu, a Županijska skupština podržala promjenu naziva škole, pa od ove godine Srednja škola Blato s ponosom nosi ime akademika Ive Padovana.

Omladinski klub Metković
Omladinski nogometni kub Metković osnovan je 1975. godine i od svog osnutka uspješno djeluje kao udruga koja promiče sportske vrijednosti na razini lokalne zajednice. U nogometnoj sezoni 2020./2021. Omladinski nogometni klub Metković postigao je izniman uspjeh osvojivši prvi put u svojoj povijesti 1. županijsku nogometnu ligu za seniore.

U natjecanju za najljepši grb amaterskih nogometnih klubova 2021. godine, grb ONK Metković na kojem dominiraju crvena, bijela i plava boja te ždral kao simbol ornitološkog bogatstva neretvanske doline, proglašen je najljepšim grbom Dalmacije, što je bio doprinos promidžbi kluba, ali i grada Metkovića čije ime klub ponosno nosi.

Radio Dubrovnik
Radio Dubrovnik je, nakon Radio Zagreba, najstarija radijska postaja u Hrvatskoj i šire. U osamdesetljetnoj povijesti Radio Dubrovnik svojim programskim sadržajima prati sva područja javnog života na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije, od Prevlake do neretvanskog kraja.
Kao dio mreže Hrvatskog radija, nacionalnog javnog radijskog sustava, Radio Dubrovnik pronosi glas o Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne samo u ostatku domovine, već i znatno šire. Dosljedan poslanju i određenju javnog medija, Radio Dubrovnik minute u eteru redovito posvećuje baštinskim temama bilježeći, interpretirajući i valorizirajući tradiciju koja ovaj kraj čini prepoznatljivim u širim razmjerima suvremenog globaliziranog društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kleinmachnow
Freiwillige Feuerwehr Kleinmachnow i DVD Slano surađuju već niz godina, a sve je krenulo donacijom alata za spašavanje iz prometnih nesreća. Bila je to prigoda za bolje međusobno upoznavanje, a potom je uslijedila nova donaciju dvaju vozila, no tu suradnja i pomoć FF Kleinmnachnow nije stala. Često su dolazili u Slano, a nikada praznih ruku.
Razvilo se prijateljstvo između članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, organizirane su i obostrane posjete. Prilikom posjeta Kleinmachnowu, u predgrađu Berlina, organizirane su stručne posjete velikim vatrogasnim postrojbama što je za vatrogasce iz Slanog bilo neprocjenjivo iskustvo.
Ove godine FF Kleinmachnow obilježava 90 godina postojanja, a članovi DVD-a Slano žele i na ovaj način potvrditi prijateljstvo, te zahvaliti svojim prijateljima na namjerljivom doprinosu vatrogastvu naše Županije.

Popularni Članci