'

VELIKA FINANCIJSKA ŠTETA Bosna i Hercegovina će mjesecima biti odsječena od Luke Ploče

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Armin Durgut/PIXSELL
Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić danas je na izvanrednoj konferenciji za medije, nakon hitne sjednice Vlade, rekao da će biti potrebno nekoliko mjeseci za popravak i uspostavljanje želježničkog prometa prema Pločama, koji je uništen tijekom prirodne katastrofe. 

Kako prenosi Fokus.ba, Nikšić je rekao da neće biti problem sanirati put do Jablanice, međutim hoće dio do Ostrošca. Naveo je i da je prognoza iz Željeznica FBiH par mjeseci, međutim da su zatražili da to bude u što kraćem roku, uz korištenje resursa Vlade. 

Dodao je da će blokada napraviti ogromnu štetu gospodarstvu te da će dnevna šteta biti u iznosu od 270 tisuća maraka. 

“Smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko Luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete”, kazao je Nikšić, prenosi Fokus.ba. 

Iz Luke Ploče već jučer obratili su se investitorima i javnosti, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Katastrofalne elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini uzrokovale su ljudske žrtve i goleme materijalne štete, koje se u ovom trenutku ne mogu procijeniti.

Između ostalog, nevrijeme praćeno ekstremnim padalinama uzrokovalo je štete velikih razmjera na prometnoj infrastrukturi koja povezuje Luku Ploče sa svojim korisnicima u regiji. Zbog golemih šteta na željezničkoj infrastrukturi na području Jablanice i Konjica željeznički promet je u prekidu, zbog čega je dostava i otprema tereta vagonima u i iz Luke Ploče trenutno u potpunosti onemogućena.

Obzirom na razmjere štete, nije poznato kada bi moglo doći do normalizacije željezničkog prometa, tako da u ovom trenutku ni Luka Ploče d.d. ne može procijeniti vrijeme kada će oštećenja biti popravljena te omogućen promet preko oštećenih područja.

Radi se o katastrofalnim elementarnim nepogodama koje su neočekivane, izvanredne, nepredvidive i na koje Luka Ploče d.d. nije mogla utjecati.

Luka Ploče d.d. će u ovakvim nepredvidivim okolnostima učiniti sve što je moguće da svim svojim korisnicima pruži najveću moguću podršku."

Popularni Članci