'

UPISI SU U TIJEKU! Ovo zanimanje je među najhumanijima, a u našoj županiji nedostaje djelatnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U tijeku je proces upisa u srednje škole na području Republike Hrvatske pa tako i u škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. 

"Jedno od natraženijih zanimanja danas svakako je ono medicinskih sestara, to jest tehničara. Medicinska škola Dubrovnik već dugi niz godina obrazuje kvalitetan medicinski kadar te mladim ljudima daje izvrsnu podlogu, kako za izazove na tržištu rada, tako i za daljnje obrazovanje.

U dogovoru s osnivačem, Dubrovačko-neretvanskom županijom i u skladu s potrebama tržišta, odlučeno je da se  školske godine 2024./25. upisuju dva razreda smjera medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u Medicinskoj školi Dubrovnik. Riječ je o petogodišnjem programu čiji je naglasak na usvajanju praktičnih vještina kako bi učenici odmah po završetku bili spremni za tržište rada.

'Ove godine upisujemo samo smjer sestara/tehničara upravo iz potrebe koja na tržištu postoji. Primit ćemo 44 učenika u dva razreda. Broj potrebnih bodova  je 50. Prag smo snizili kako bismo priliku dali učenicima koji imaju nešto lošiji prosjek, ali svoju budućnost vide u medicinskoj struci te posjeduju vještine koje su potrebne za brigu o potrebitima', ističe ravnateljica Medicinske škole Marijana Bekić Kulić.

Prve dvije godine školovanja naglasak je na općeobrazovnim predmetima, a naredne tri na stručnim predmetima i vježbama. Broj sati vježbi povećava se s  godinama, tako da učenici pete godine četiri od pet radnih dana su na vježbama. Tijekom te tri godine učenici mogu pohađati fakultativnu nastavu iz predmeta obaveznih na državnoj maturi kako bi imali jednake šanse kao i učenici koji općeobrazovne predmete slušaju tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja. Završna, peta godina učenicima se računa kao staž tako da su po završetku škole licencirane medicinske sestre/medicinski tehničari. Vježbe se odvijaju najvećim dijelom u Općoj bolnici Dubrovnik i u ostalim zdravstvenim ustanovama, domovima umirovljenika, dječjim vrtićima i slično.

'Učenici ove škole vrlo brzo pronalaze posao u struci, često se zaposle odmah po primitku maturalne svjedodžbe. Veliki broj ostaje u OB Dubrovnik i lokalnim zdravstvenim ustanovama. Također, veliki postotak naših učenika uz rad upisuje Sestrinstvo na Sveučilištu u Dubrovniku, koje uspješno i završi. S ponosom možemo reći da je struka za koju obrazujemo iznimno tražena, kako u Dubrovniku, tako i u Hrvatskoj, a i u Europi. Naši učenici dobro kotiraju na tržištu rada, a i većina nastavlja svoje obrazovanje.', naglasila je ravnateljica.

Suradnja Medicinske škole s Općom bolnicom Dubrovnik, ali i Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara je izvrsna, poručuje predsjednik dubrovačke podružnice Sindikata Ivan Večerin.

'Mi svake godine na poziv ravnateljice škole imamo sastanak sa 5. razredom kako bi im objasnili što ih čeka ako se odluče zaposliti kod nas, a kroz cijelo njihovo školovanje se zapravo upoznajemo sa djecom putem prakse. Postojanje medicinske škole je izuzetno važno za Grad, kao i za našu Županiju jer pruža mogućnost školovanja za zanimanje koje je izrazito deficitarno.  Svima onima koji vole rad s ljudima, koji su po prirodi empatični te vole pomagati bi preporučili da upišu Medicinsku školu za sestrinstvo jer će ih taj posao sigurno ispuniti u životu. Struka se razvija iz dana u dan  te je posao izrazito zanimljiv’, poručuje Večerin.

Rad škole, ali i učenike kroz brojne programe i stipendiranje podupire i Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač.

'Medicinsko osoblje nezaobilazan je segment u kvaliteti zdravstvene skrbi svakog pacijenta, a smatramo kako nema ničeg ljepšega od pružanja pomoći onima kojima je to potrebno. Nažalost, već dugi niz godina ovo je zanimanje na tržištu rada deficitarno pa kako bismo pomogli otklanjanju tog problema, odnosno ublažavanju negativnoh trendova nedostatka medicinskog kadra, prilikom raspisivanja najtječaja za dodjelu stipendija učenicima i studentima, svake godine raspisujemo određeni broj stipendija za zvanje medicinska sestra / medicinski tehničar, odnosno doktor medicine', istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jelena Dadić Račić.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane učenike koji imaju sklonosti k ovom zanimanju, da se upišu u našu Medicinsku školu u Dubrovniku koja će im pružiti izvrsno znanje i pripremiti ih za rad u struci. U školi se njeguje partnerski odnos svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa. Sinergija učenika i nastavnika u suradnji s roditeljima čvrst je temelj uspješnosti i izvrsnosti koje gradimo", stoji u priopćenju Županije. 

Popularni Članci