'

"SUMRAK SAGA" Uvala opet u fokusu, župan: "Imamo neželjenu situaciju za koju nemamo nikakvu odgovornost"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook Mato Franković, Goran Mratinović/DD
U Velikoj vijećnici održava se 20. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. 

Sjednica je počela vijećničkim pitanjima tijekom kojih su otvorene brojne teme od važnosti za stanovnike naše županije.

Luka Liković iz Mosta, ponukan kako je kazao, nizom upita proizvođača mandarina iz doline Neretve, pitao je župana prijeti li Neretvi isti scenarij kao prošle godine s mediteranskom voćnom muhom kada su zbog ovog štetnika tone mandarina propale. "Nakon što je stigla prva pošljka steriliziranih mužjaka, čuje se da bi isporuka mogla biti obustavljena. Hoće li Neretva opet imati problem?", pitao je Livaković. 

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako nema prostora za brigu.
"Bilo je problema s dobavom sterilnih mužjaka iz Izraela koji ih je prestao isporučivati, onda se postigao dogovor s vladom Španjolske. Bilo je poteškoća s javnom nabavom za dobavu, ali to je riješeno, prva pošiljka je stigla i puštena je u voćnjake. Nemamo informacija da bi došlo do obustave isporuke sterilnih mužjaka, ne znam od kud ta informacija. Bili smo i na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, a o tome uopće nije bilo riječi, dapače, pohvaljen je učinak sterilnih mužjaka iz Španjolske. Očekujem da sve bude uredno kao što smo i navikli", odgovorio je Dobroslavić. 

SDP-ov Mišo Krstičević govorio je o odlaganju otpada i kapacitetima Grabovice.
"Na jednoj  o prošlih skupština govorili smo o pitanjima vezanima uz Grabovicu. Neformalno se može saznati da je bilo planirano da Grabovica izdrži do kraja godine, ali s obzirom na dobru sezonu to neće biti moguće. Dubrovnik, Primorje i Konavle plaćat će najskuplji odvoz otpada. Tabu tema je i dinamika izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Tko je odgovoran što će se kamioni smeća voziti preko Pelješkog mosta, jesu li to samo načelnici općina ili ima tu vaše odgovornosti župane? Financijska odgovornost će naravno pasti na građane", rekao je Krstičević. 

Župan Dobroslavić ustvrdio je kako „Krstičević ustraje na katastrofičnim prognozama, za koje nema temelja“.
„Moramo dobiti prave odgovore da bi mogli dati prave komentare. Podmetali su nam brojne noge kod CGO, iz oporbe ne samo noge, nego i mine. Izdržali smo i moderni centar se realizira, dovršit ćemo ga. Dinamika ide tempom kojim ide, ugovorna obveza je konac 2025. godine, polazimo od toga da će izvođač ispoštivati obavezu", rekao je Dobroslavić. 

Vijećnik Marko Giljača (SJG) postavio je pitanje vezano uz problem plaže u Uvali Lapad koju je nazvao 'sumrak sagom'.

"Imamo li tamo koncesionara ili nemamo? Znamo da vi čekate interpretaciju Visokog upravnog suda, iako se mi s tim ne slažemo. Kako je moguće da slušamo predstavnike koncesionara koji javno kažu da nisu plaćali koncesiju jer je 'nisu imali', a u isto vrijeme su radili i konzumirali koncesiju? Čija je to odgovornost i kako je to moguće? Prvenstveno je to naša odgovornost, Skupštine koja je dala koncesiju i vas kao izvršne vlasti", rekao je Giljača i zatražio odgovor od župana. 

"U Uvali Lapad imamo neželjenu situaciju za koju nemamo nikakvu odgovorost jer smo sve napravili po zakonima. Imamo oprečnu presudu, dvije oprečne presude koje su stvorile zabunu u pogledu važenja koncesije. U kontaktima smo s DORH-om jer ono štiti javni interes na pomorskom dobru. Oni podržavaju postupke koje je provodilo Ministarstvo, Županija i Županijska skupština. Od DORH-a je išao zahtjev prema Vrhovnom sudu za donošenjem pravijerijeka, mi ga čekamo i kada se donese po toj odluci ćemo postupiti. Koncesija postoji, može koncesionar tvrditi što hoće, mi kažemo da postoji i on mora platiti sve rate koje nije platio, inzistiramo na tome. Hoće li koncesija biti prekinuta pa će se to namiriti od ulaganja, to će odlučiti institucije države. Žao mi je što sada situacija nije uredna, s pravom su ljudi nezadovoljni stanjem, međutim mi smo pravna država s demokratskim poretkom, moramo se voditi zakonima RH i točno tako postupamo", odgovorio je Dobroslavić. 

Giljača mu je replicirao kako je "neodgovorno reći - mi nemamo odgovornost'"
"Postoji odgovornost prema građanima i sigurnosti, mogućnostima sanitarne ugroze kada nitko ne brine za plažu. Građani su zabrinuti i zaslužuju odgovor", zaključio je Giljača. 

Vijećnik Josip Mikuš (MOSTI) iznio je kako su građani korisnici komunalne lučice Batala zabrinuti za sigurnost i protupožarnu zaštitu, posebno u kontekstu nedavnog požara u jednoj takvoj lučici u Medulinu.
"Naime, prema informacijama koje smo dobili, ne postoje adekvatna protupožarna sredstva koja bi se mogla upotrijebiti u slučaju požara", rekao je Mikuš i pitao je postoji li protupožarni plan i sredstva, i ako ne postoje, može li župan urgirati da se to riješi. 

"Provjerit ćemo ovo o čemu pitate, ali moram napomenuti da je komunalna lučica Batala napravljena prema urednoj građevinskoj dozvoli i ne mogu niti sumnjati da je sve napravljeno po propisima. Ipak, ostavljam mogućnost da se nešto promijenilo i provjerit ćemo to kod Županijske lučke uprave Dubrovnik i dati temeljiti odgovor", odgovorio je župan. 

Popularni Članci